Jablek je letos na jižní Moravě dost, kvůli suchu jsou místy menší

Úroda jablek je letos na jižní Moravě dobrá až nadprůměrná, pěstitelé si pochvalují i kvalitu. Jediné, co je trochu trápí, je velikost některých jablek, která nedorostla kvůli velkému suchu v létě. Taková jablka lze prodat na moštování, případně za nižší cenu, vyplývá z odpovědí pro ČTK.

Na Znojemsku začala minulý týden sklizeň klíčových odrůd, jako je například Golden Delicious, pomalu končí sklizeň odrůdy Gala. „Počasí sklizni přeje. Měli bychom skončit do 25. října, někde můžeme sklízet až do 5. listopadu," řekl předseda představenstva Pomony Těšetice Ivo Pokorný.

Kromě sucha letos pěstitele jiné přírodní negativní vlivy výrazně nepostihly. „Nebyly ani mrazíky, ani kroupy, jablka nejsou strupovitá. Násada byla velká a jablek je hodně," sdělil Vlastimil Pokorný z Agrodružstva Brťov-Lipůvka na Blanensku.

Kvůli suchu je letos však větší podíl jablek, která nedorostla do velikosti, jakou požadují obchody pro volný konzumní prodej, což je sedm centimetrů. „Ještě se dávají jablka nad 56 milimetrů do dvoukilových balení. Menší se nechávají na moštování. Taková vyvážíme do Německa a do Rakouska," řekl Pokorný.

Výkupní cena za kilogram se pohybuje od osmi do 16 korun, jablka na moštování se prodávají okolí tří korun za kilo.

Pokorný zmínil také problém, který pociťuje řada podnikatelů, a to nedostatek pracovní síly. „Když se sklízí peckovice v létě, rodiče ještě naženou studenty, aby si něco vydělali. Ale teď ve školním roce je to složitější. A lidé z úřadu práce se k nám nehrnou, nebo se s nimi musíme rychle rozloučit, protože nedělají práci pořádně," poznamenal Pokorný.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info