Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 9. 2015

Ministr Jurečka v Libereckém kraji: K zadržení vody pomohou nejen rybníky a mokřady, ale i větší přehradní nádrže

Řešení problematiky nadměrného sucha a omezení jeho negativních dopadů, dotační programy na budování závlah a zadržování vody v krajině jsou hlavními body pracovní cesty ministra zemědělství Mariana Jurečky do Libereckého kraje. Ministr jedná s hejtmanem Martinem Půtou a s náměstkem hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství Josefem Jadrným.

Testy: Polovina zemědělské půdy potřebuje hnojení

Přibližně polovina české zemědělské půdy potřebuje hnojit látkami, které obsahují fosfor. Zásoba fosforu přijatelného rostlinami dlouhodobě klesá, podle výsledků šestiletého testování půd, které publikoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), potřebuje hnojit 1,9 milionu hektarů půdy v zemi.

Kaprů bude na Vánoce dost. Rybáři varují před triky obchodníků zvyšovat cenu

Rtuť teploměrů během letošního extrémně suchého léta s obavami sledovali kromě zemědělců a sadařů také rybáři. Potoky a rybníky Vyškovska začaly vysychat a rybám v nich hrozilo uhynutí. Deště a ochlazení nakonec přišly v pravou chvíli, populace ryb by i tak měla být letos sotva průměrná.

Premiér chce mít základní strategie pro sucho do konce roku 2016

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby základní strategické dokumenty popisující zásady hospodaření s vodou a reakci státu na sucho vznikly do konce roku 2016. Z možných opatření zmínil po dnešním jednání se zástupci Regionální agrární komory Jihomoravského kraje například závlahové systémy, stavbu malých vodních nádraží i změny ve spektru pěstovaných plodin.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info