V cukrovaru a lihovaru Dobrovice zranil výbuch 14 lidí, 2 těžce

Výbuch části výroby lihovaru v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku zranil 14 lidí. Nejméně dva lidé jsou zraněni těžce, do nemocnic je přepravily vrtulníky. Na místě je zhruba padesát hasičů. Další exploze nehrozí, požár nevznikl. Jakmile bude místo bezpečné, budou na místě vyšetřovat kriminalisté. Novinářům to na místě řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Škody budou zřejmě v milionech.

Podle starosty Tomáše Sedláčka exploze vznikla při údržbě zařízení lihovaru. Hasiči mají situaci pod kontrolou, další nebezpečí nehrozí, řekl ČTK. Novinářům to potvrdil také mluvčí společnosti Jakub Hradiský. Evakuováno bylo 130 lidí z celého areálu, v objektu lihovaru jich bylo tak deset. Nyní podnik pracuje na údržbě cukrovaru i lihovaru, provoz byl tedy v době výbuchu zastavený. "Zda selhal lidský faktor, zabezpečení nebo technologie, zatím nevíme," řekl Hradiský. Zatím podle něj nelze ani určit, jaká část technologie vybuchla.

Událost byla hlášena před 08:00. Podle policejní mluvčí Markéty Johnové na místo okamžitě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Hasiči stále chladí technologii. "V současné době policisté čekají až bude objekt dochlazen, místo bude ohledáno a budou zajištěny případné stopy," uvedla Johnová. Starosta Tomáš Sedláček na místo vyrazil hned, co slyšel výbuch. "Občany jsme informovali rozhlasem, že nebezpečí nehrozí. Nikdo zatím nehlásil ani škody na majetku," řekl před polednem novinářům Sedláček.

Podle starosty jde o první podobný incident v historii lihovaru. Cukrovar v Dobrovici funguje od roku 1831, lihovar od roku 2004. "Vždy, když se nějaký problém objevil, měla firma snahu jej řešit," řekl dnes novinářům starosta.

Dva těžce zranění byli s mnohačetnými zraněními převezeni vrtulníky do nemocnic v Praze a Liberci. Čtyři lidé se zraněním očí, oděrkami či zhmožděninami skončili v mladoboleslavské nemocnici. "Pak byly čtyři ženy ošetřeny s lehčím poraněním, zraněny byly pravděpodobně tlakovou vlnou. Zároveň zůstává posádka na místě, nevíme, zda ještě někoho nenajdou," uvedla Effenbergerová. Dalšími zraněnými jsou čtyři lidé zasažení kyselinou dusičnou. "Po poskytnutí odborné péče je přepravili záchranáři do nemocnice v Turnově," dodala mluvčí. Počet zraněných nemusí být podle ní konečný.

V poválečné historii byla patrně nejtragičtějším výbuchem v průmyslovém objektu exploze v Chemických závodech v Záluží u Mostu (nyní Unipetrol) v červenci 1974, kde po výbuchu a při následném požáru zahynulo na místě 15 lidí a další dva z osmi desítek zraněných zemřeli v nemocnici. V samostatné ČR měl nejtragičtější následky výbuch v areálu pardubické firmy Explosia v dubnu 2011, který si vyžádal čtyři lidské životy. 

Výběr výbuchů v průmyslových objektech v posledních 15 letech:

20. dubna 2000 - V areálu podniku Lybar Velvěty na Teplicku explodovalo zařízení patřící a.s. Spolchemie z Ústí nad Labem. Zahynuli dva lidé. Explodující látkou byl podle expertů hexogen.

3. května 2000 - V soukromém lihovaru ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku při svařování víka zásobníku vybuchly nahromaděné páry lihu. Jeden pracovník zahynul.

8. srpna 2001 - Exploze výbušniny zabila pracovníka vsetínské zbrojovky Austin Detonator. Ve firmě vybuchl tricinát olova, což je výbušnina do elektrických iniciátorů používaných v průmyslu při trhacích pracích.

19. června 2002 - Při výbuchu ve sklárnách Železnobrodské sklo v Železném Brodě na Jablonecku zahynul jeden člověk.

13. ledna 2003 - Při výbuchu ve zbrojovce Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku zahynul jeden člověk. Pracovníci čerpali vodu z jímky v opuštěném objektu bývalé výrobny rtuti, jejíž zbytky způsobily explozi.

12. dubna 2006 - Po explozi v areálu vysokých pecí v Ostravě-Kunčicích začal hořet i jeřáb. Létající zbytky žhavého železa a strusky zasáhly kabinu a v ní sedícího muže. Muž utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a později zemřel.

12. prosince 2006 - Při výbuchu průmyslové prádelny v Nejdku na Karlovarsku zahynula jedna žena. V objektu explodovalo zařízení na výrobu páry.

9. dubna 2009 - Při výbuchu v areálu koksárny v Ostravě zemřeli dva muži. Podle dostupných informací explodoval čpavkovod, na který dělníci montovali izolaci.

4. ledna 2010 - Výbuch akumulačních nádrží na páru v gumárnách společnosti Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku si vyžádal dva mrtvé. Mladou ženu na místě zabil kamion, který převrátila tlaková vlna. Jeden ze tří těžce zraněných zemřel v nemocnici.

25. března 2011 - Při explozi v bývalém skladu pohonných hmot v České Lípě zemřeli dva muži. Byli to zaměstnanci externí firmy, která v areálu prováděla stavební práce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia. Exploze zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí s nejvíce oběťmi na životech za posledních 15 let se nepodařilo určit.

16. října 2014 - V muničním areálu u Vrbětic, části obce Vlachovice na Zlínsku vybuchl sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. Při výbuchu zahynuli dva lidé. V prosinci zde vybuchl další sklad s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala firma Imex Group.

13. srpna 2015 - Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch krátce před devátou hodinou, další exploze o několik minut později. Požár zasáhl kromě etylenové jednotky i pyrolýzní pece. Hasiči požár lokalizovali 18. srpna dopoledne. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

9. září 2015 - V areálu Poličských strojíren explodovalo 320 tun bezdýmého střelného prachu. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé.

21. září 2015 - V podniku výrobce munice Sellier&Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. Po výbuchu byli pohřešováni tři zaměstnanci, dnes policie oznámila, že v troskách našla tělo jednoho z pohřešovaných.

22. září 2015 - Při výbuchu v cukrovaru a lihovaru společnosti Tereos TTD, a. s. v Dobrovici na Mladoboleslavsku se zranilo až deset lidí, nejméně dva těžce.

Tisk

Výbuch v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku zranil až deset lidí
Výbuch v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku zranil až deset lidí
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info