Zemědělský svaz: Tržby z hlavních komodit letos klesnou o 13 mld

Tržby u hlavních zemědělských komodit letos meziročně spadnou přibližně o 15 procent, odhaduje Zemědělský svaz ČR. Letos tak budou činit přibližně 79 miliard korun. Snížení oproti loňskému rekordnímu roku je dané hlavně poklesem výkupních cen, řekl dnes ČTK předseda svazu Martin Pýcha. Například u mléka klesnou tržby až o pětinu, problém s padajícími cenami řeší farmáři v celé Evropské unii.

"Tržby zemědělců za rozhodující agrární komodity v absolutní hodnotě v letech 2014 i 2013 překonaly hranici 93 miliard korun. Tržby v roce 2015 za rozhodující komodity budou podle odhadu svazu pod touto úrovní, a to na zhruba 79 miliardách korun," uvedl dnes Pýcha, podle kterého nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho budou výkupní ceny klesat.

Nejvíc se letos snižovaly výkupní ceny živočišných výrobků - například mléka a jatečných prasat. Podle údajů ministerstva zemědělství je aktuální výkupní cena 7,07 koruny za litr, zatímco před rokem to bylo 9,29 koruny. "Přitom inflace se v dosavadním průběhu roku 2015 nesnížila a zachovala si svůj slabý růst," dodal předseda.

Dlouhodobě se snižuje podíl živočišných komodit oproti rostlinným. Zatímco v roce 2005 činil podle svazu 66 procent tržeb, letos jej odhaduje na 51 procent.

K hlavním zemědělským komoditám svaz řadí obiloviny, řepku, cukrovku, brambory, mléko, jatečný skot, prasata, drůbež a vejce. Mléko přitom letos přestalo být hlavní komoditou ve výši tržeb, nahradily jej obiloviny. Na třetím místě je od roku 2011 řepka, na čtvrtém místě jatečná prasata.

Zatímco podíl obilovin a řepky se za posledních pět let zvyšuje, podíly cukrovky a brambor se snižují. "V tomto období je nejvýraznější změnou v živočišných komoditách útlum v podílu tržeb za jatečná prasata na rozhodujících živočišných komoditách - zatímco v roce 2010 činil 24 procent, v roce 2015 bude dle našeho odhadu 20 procent," uzavřel předseda.

V boji s klesajícími cenami mléka již vyčlenila Evropská komise 500 milionů eur, na přímou pomoc zemědělcům je určeno 420 milionů eur z nich. Na ČR připadne 11,2 milionu eur.

Letošní sklizeň přála obilovinám, naopak se nedařilo bramborám, cukrovce, kukuřici, chmelu a pícninám. Pokles produkce zaznamenali sedláci i u řepky, ovoce či zeleniny.

  • Zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl takřka o 40 procent na 22,9 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován. Zisk je ale daný i dotacemi, loni českým zemědělcům z evropských i národních zdrojů bylo vyplaceno 32,9 miliardy korun.
  • Autor: ČTK
  • www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info