Společná konference Provozně ekonomické fakulty a Asociace rakouských agrárních ekonomů (ÖGA) - AGRARIAN PERSPECTIVES XXIV.

Konference Agrární perspektivy (AGRARIAN PERSPECTIVES) má na půdě Provozně ekonomické fakulty již dlouholetou tradici. Letošní 24. ročník byl výjimečný zejména díky spojení s výroční 25. konferencí Asociace rakouských agrárních ekonomů (ÖGA).

Toto spojení přineslo nejen řadu zajímavých odborných témat, ale také zahraničních účastníků z partnerských univerzit, podnikatelské a nepodnikatelské sféry.

Konference proběhla ve dnech 16. – 18. září 2015 na České zemědělské univerzitě v Praze.

Celkově se na konferenci přihlásilo 143 účastníků z více jak deseti zemí (Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Polsko, Rusko, Litva, Kosovo, Irsko, USA, Peru).

Tematické zaměření konference „Global Agribusiness and the Rural Economy“ vyplynulo z minulých a současných trendů ve výzkumu obou pořádajících partnerů. Byl tak vytvořen širší rámec pro zaměření jednotlivých sekcí.

V širším kontextu se konference věnovala problematice ekonomiky a řízení zemědělské produkce, konvenčnímu a organickému hospodaření na zemědělské půdě, rozvoji venkova, potravinářskému trhu, financím a daním v agrárním sektoru, informatice v zemědělství, mezinárodním agrárním trhům.

Na plenárním zasedání konference ve výukovém pavilonu T dne 16. září 2015 vystoupili jako hlavní řečníci Milena Vicenová (bývalá ministryně zemědělství ČR a zástupkyně ČR v Bruselu), řečníci Trevor Donnellan (Irish Agriculture and Food Development Authority „Teagasc“) a Declan O`Connor (Cork Institute of Technology) s problematikou produkce mléka v EU a cen mléka, posledním řečníkem byla Gertrud Buchenrieder z Německa (Technical University Munich). Plenární zasedání probíhalo za účasti zástupců akademické, odborné, správní a podnikatelské sféry z ČR i zahraničí.

Odpoledne v návaznosti na plenární zasedání a v následujícím dni 17. září 2015 probíhalo jednání v rámci 26 tematických sekcí a subsekcí.

V zájmu sdílení výsledků výzkumu a vytváření podmínek pro spolupráci bylo 70 příspěvků české strany a 48 příspěvků rakouské strany prezentováno ve společných sekcích v anglickém jazyce.

Oponované příspěvky v rámci společné konference byly zveřejněny souhrnně ve Sborníku abstraktů (118 příspěvků) a

vybrané příspěvky byly dále publikovány ve Sborníku příspěvků, který bude k dispozici na webové stránce konference.

Kromě toho byly v rámci konference prezentovány výsledky řešení projektu COMPETE „International comparisons of product supply chains in the agro-food sectors: determinants of their competitiveness and performance on EU and international markets”. Projekt COMPETE byl řešen v posledních třech letech na Provozně ekonomické fakultě a zabýval se hodnocením konkurenceschopnosti zemědělsko-potravinářských vertikál EU. Pozvaní představitelé z řad akademické, soukromé a řídící sféry byli na workshopu seznámeni s hlavními výsledky projektu a přispěli k diskusi nad navrženými doporučeními pro zvyšování konkurenceschopnosti evropského agrobusinessu.

V posledním dni konference, 18. září 2015 byla pro účastníky konference uspořádána odborná exkurze, v rámci které byl mimo jiné navštíven podnik zemědělské prvovýroby “Statek Novák Jarpice - Kamenice, s.r.o.”, hospodařící na výměře 3 500 hektarů a mající zaměření na produkci mléka, produkci vepřového masa a provozující bioplynovou stanici Kobylníky.

„Závěrem bych chtěl vyjádřit přesvědčení, že tematické zaměření konference i její vlastní průběh vytváří inspirativní rámec pro další směřování a rozvoj vědecko-výzkumné a vzdělávací činnosti zúčastněných pracovníků a institucí v delším časovém rámci“.

Prof. Ing. Miroslav Svatoš, CSc., předseda programového výboru konference a vedoucí Katedry ekonomiky, pod jejíž garancí byla letošní konference organizována

Více informací je možno nalézt na:  http://ap.pef.czu.cz/cs/

AGRARIAN PERSPECTIVES XXIV. and 25th Annual Conference of the Austrian Society of Agricultural Economics

Tisk

FOTO1_plenary session
FOTO1_plenary session
FOTO2_keynote speakers
FOTO2_keynote speakers
FOTO3_dean
FOTO3_dean
 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info