Oranžovou stuhu roku 2015 získala obec Kozojídky z Jihomoravského kraje

V Senátu dnes byly vyhlášeny výsledky celostátního ocenění Oranžová stuha České republiky 2015 v rámci soutěže Vesnice roku, kterou získala obec Kozojídky z Jihomoravského kraje. Na druhém místě skončila obec Heřmanov z Kraje Vysočina, třetí je obec Haňovice z Olomouckého kraje.

„Ministerstvo zemědělství považuje rozvoj venkova za jednu ze svých priorit. Proto také podporujeme soutěž Vesnice roku, a jsme i jedním z vyhlašovatelů. V jejím rámci udělujeme již podeváté Oranžovou stuhu za spolupráci místní samosprávy a zemědělských subjektů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vítěz Oranžové stuhy, obec Kozojídky, byl oceněn zejména příkladnou spoluprací při přípravě a realizaci projektu protipovodňových opatření, svozu bioodpadů a následného využití odpadního tepla k vytápění místní sportovní klubovny. Velmi kladně komise také ohodnotila provedení rekultivace skládky.

Druhé místo získala obec Heřmanov z Vysočiny. Komisi zaujala především snaha místních obyvatel ukázat aktivní přístup a pestrost činností zemědělských subjektů a spolků.

Třetí místo v soutěži obsadila obec Haňovice z Olomouckého kraje za spolupráci se zájmovými spolky (jako jsou myslivci, rybáři, atd.). Zároveň hodnotitelská komise ocenila vynikající spolupráci mezi obcí a zemědělským družstvem Haňovice, například v oblasti využití odpadního tepla bioplynové stanice nebo na rozvojových projektech.

Letošního ročníku Oranžové stuhy se zúčastnilo 210 obcí. Soutěž probíhá na dvou úrovních, nejprve na krajské, poté na celostátní. Dvanáct obcí, které uspěly v krajských kolech a dostaly se do celostátního, získalo šek ve výši 600 tisíc korun. V letošním roce jde o obce: Všeň (Liberecký kraj), Vražkov (Ústecký kraj), Žďár nad Metují (Královéhradecký kraj), Kozojídky (Jihomoravský kraj), Rajnochovice (Zlínský kraj), Valy (Karlovarský kraj), Heřmanov (Vysočina), Haňovice (Olomoucký kraj), Biskupice (Pardubický kraj), Břasy (Plzeňský kraj), Chlumany (Jihočeský kraj), a městys Čechtice (Středočeský kraj). Ocenění převzali zástupci obcí. Celorepublikový vítěz, obec Kozojídky, obdržel šek ve výši 800 tisíc korun, který převzal starosta Otakar Březina.

  • Hynek Jordán
  • tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info