Zájem o investice v zemědělství roste, pomůže i Program rozvoje venkova

Ke konci září se otevře první kolo obnoveného dotačního Programu rozvoje venkova. V novém programovacím období čeká na zemědělce celkem 5,4 miliardy korun. Podporu získají investice do zemědělských staveb, silážních žlabů, minimlékáren, bouráren a nebo do výroby na přípravu obilovin a olejnin. Pro získání dotací bude potřeba ještě kvalitnější příprava projektů než v minulosti. Zemědělci se tak neobejdou bez podpory expertů na zemědělské dotace. GE Money Bank, lídr na trhu ve financování zemědělství, ve spolupráci s Agroteam CZ, může zemědělcům nabídnout kvalitní poradenství, které šanci na získání dotace výrazně zvýší.

„Českému zemědělství se nyní mimořádně daří. V GE Money Bank jsme jen v prvním pololetí roku 2015 poskytli úvěry na zemědělskou techniku za více než 1 miliardu korun a na zemědělskou půdu za dalších 757 milionů korun,“ říká Mojmír Severin, ředitel sektoru Zemědělství a Ekoenergie GE Money Bank. „Oproti loňskému roku je celkový nárůst více než 40% a podobný růst očekáváme i dál. Další nárůst investic přinese i nové kolo dotačního Programu rozvoje venkova,“ doplňuje Mojmír Severin.

Investice do mléka má budoucnost

Jednou z významných investičních příležitostí pro zemědělce zůstává produkce mléka. I když jeho cena v poslední době spíše klesala, Evropská unie to chce změnit a má v plánu produkci mléka podpořit. Proto lze očekávat, že poptávka po kravském mléku by se mohla v budoucnu zvyšovat. Z pohledu GE Money Bank je podpora úvěrů v této oblasti klíčová.

Z dotačního Programu rozvoje venkova bude možné čerpat např. na minimlékárny a bourárny. Podpora bude směřovat i na investice do zemědělských staveb, jako jsou stáje, jímky, sklady brambor nebo silážních žlabů, pokud nebudou sloučit pro potřeby bioplynových stanic. V neposlední řadě program podpoří investice v rámci rostlinné výroby zaměřené na čištění a sušení obilovin a olejnin a také náklady spojené s lesnickou infrastrukturou a technikou.

Se získáním dotací poradí odborníci

GE Money Bank ve spolupráci se společností Agroteam CZ se na otevření prvního kola Programu rozvoje venkova, které probíhá od 29. září do 12. října, velmi aktivně připravuje. Zájem zemědělců o dotace roste, GE Money Bank již eviduje desítky žádostí. Velký zájem jasně ukazuje, že zemědělci mají stále chuť investovat do živočišné i rostlinné výroby.

„Nové kolo sebou nese řadu novinek. Podstatnou změnou bude předložení zadávacího řízení na dodavatele již ve fázi před podpisem dohody. Z toho pak vyplývá daleko menší možnost změn v průběhu realizace projektu. Nedílnou součástí žádosti bude také výpočet finančního zdraví a posouzení efektivnosti celé investice,“ říká ředitel společnosti Agroteam CZ Zdeněk Kučera. „Tyto novinky pak podstatně zvětšují tlak na přípravu projektu, a proto je důležité hned od začátku spolupracovat s odborníky, kteří poradí ve všech oblastech žádosti a zefektivní tak celý přípravný proces,“ doplňuje Zdeněk Kučera.

Dotace na snížení emisí zůstávají

Kromě Programu rozvoje venkova běží i další dotační programy, které klienti GE Money Bank využívají. Mezi ně patří i nový Operační program životního prostředí, který poskytuje až 75% dotace například na investice do strojů na snížení emisí amoniaku. Stále větší zájem je i o nové technologie snižující prašnost v provozech, které znečišťují ovzduší.

EU Servis ví jak na dotace

GE Money Bank nabízí prostřednictvím služby EU Servis komplexní poradenský doprovod, při kterém klientovi nejprve identifikuje vhodný dotační titul a poté připraví žádost o dotaci. Banka při přípravě žádostí spolupracuje se společností Agroteam CZ, která má v tomto oboru velké zkušenosti a patří k největším poradenským firmám působícím v rámci českého zemědělství.

Po schválení žádosti banka prostřednictvím odborníků v EU Servisu klientům pomůže také s výběrovými řízeními na dodavatele a na závěr i s podáním žádosti o proplacení dotace. Zemědělci tak mají dotační i finanční poradenství pod jednou střechou, protože veškeré aktivity probíhají ve spolupráci s firemními bankéři. Díky zkušenostem GE Money Bank s podáním více než 1 200 projektů ve výši 8,2 miliardy korun se výrazně zvyšují šance žadatelů na úspěch.

Více informací o službách a produktech získají zemědělci přímo u svého firemního bankéře nebo mohou využít linku 844 844 844 či www.gemoney.cz/agroprodukty.

  • Milada Franek,
  • tisková mluvčí GE Money Bank

GE Money Bank patří mezi největší české peněžní ústavy. Jsme univerzální bankou, která disponuje čtvrtou největší sítí 232 poboček a více než 600 bankomatů. Své služby orientujeme jak na občany, tak na malé a střední podniky. Náš běžný účet Genius Gratis byl v roce 2013 vyhodnocen českou veřejností v soutěži Zlatá koruna jako nejlepší finanční produkt na trhu. Ve stejné soutěži uspěly u odborné poroty naše platební inovace – Bezkontaktní platební nálepka se stala novinkou roku, NFC platební karta v mobilu zvítězila mezi kartami. Vlastní kapitál GE Money Bank tvoří 37 miliard Kč, konsolidovaná kapitálová přiměřenost ve výši 23,6 % je i nadále jednou z nejvyšších na trhu.

V případě zájmu o další informace kontaktujte, prosím:

 

  • Ogilvy Public Relations
  • Milan Kříž, tel.: 221 998 237, 602 266 316, e-mail: milan.kriz@ogilvy.com
  • Libor Procházka, tel.: 221 998 267, 725 385 869, e-mail: libor.prochazka@ogilvy.com
  • nebo Servis pro media na www.gemoney.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info