Ministr Jurečka: Díky opatřením MZe se zvýšil odlov divokých prasat, a to meziročně o 16 tisíc

Tisková zpráva – Počet ulovených divokých prasat se v mysliveckém roce 2014, který končí v březnu, zvýšil na zhruba 169 tisíc kusů. To je o 16 tisíc víc než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ke zvýšenému odlovu pomohla opatření Ministerstva zemědělství spočívající například ve finanční podpoře na odchytová zařízení.

„Ministerstvo zemědělství řeší problematiku přemnožení a škod, které způsobují některé druhy spárkaté zvěře, zejména prase divoké a siky japonského. Je to dlouhodobý problém, který dělá velké potíže zemědělcům a lesníkům. Proto připravujeme vyhlášku, která by měla umožnit celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví. Také se nám podařilo zajistit peníze na nákupy a instalace odchytových zařízení. Příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata Ministerstvo poskytuje prostřednictvím krajských úřadů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Prostřednictvím krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností MZe iniciuje a bude i nadále iniciovat společná jednání státní správy myslivosti s uživateli honiteb a zemědělci. Jejich cílem je využít všech zákonných opatření k efektivnímu lovu. Na řešení problematiky přemnožené zvěře se musí podílet všichni zúčastnění.

MZe kromě výše uvedeného pracuje na novele zákona o myslivosti, která by měla rozšířit možnosti snižování stavů spárkaté zvěře, tedy i prasete divokého a siky japonského.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info