Výstaviště Flora Olomouc provoněly ovocné pálenky. Flora Košt volil nejlepší z nich

Vloni vyhrála hruškovice z Petrova, kdo bude letošním velkým Championem? Ve čtvrtek 17. září se v pavilonu E Výstaviště Flora Olomouc sešlo 43 degustátorů, kteří v jedenácti odborných komisích hodnotili celkem 361 soutěžních vzorků v rámci 12. ročníku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne v sobotu 3. října jako součást podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc a festivalu gastronomie a nápojů Olima.

Do 11. září mířily na olomoucké výstaviště vzorky destilátů z produkce ovocných lihovarů i pěstitelských pálenic ze všech koutů České republiky. Nakonec se jich sešlo 361 - což je jeden z nejvyšších počtů v historii soutěže - v jedenácti různých kategoriích podle použitých „surovin“. Převládaly mezi nimi pálenky z jablek, švestek a hrušek, nechyběly však ani méně obvyklé a exotické nápoje z banánů, angreštu, citronů, s přídavkem máty či z kaki churmy - tedy z ovoce ebenovitého stromu tomelu japonského, přezdívaného „Diovo ovoce“. Některé vzorky jsou už z letošní úrody, nejstarší destilát z rynglí byl však vypálen již v roce 1981.

Hodnocení vzorků odbornými komisemi proběhlo ve čtvrtek 17. září od 10 hodin v pavilonu E ve Smetanových sadech. „Destiláty byly zařazeny do jednotlivých kategorií, v nichž se hodnotilo modifikovaným dvacetibodovým systémem navrženým Unií destilatérů,“ prozradil garant soutěže Lukáš Juřica s tím, že se hodnocení účastnilo deset subkomisí po čtyřech členech a jedna tříčlenná. Hodnotiteli byli výhradně odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, Státní zemědělské a potravinářské inspekce či Unie destilatérů.

Dva nejlépe hodnocené vzorky ze všech kategorií následně postoupily do „superkomise“ složené z předsedů původních komisí. Ta určila vítěze jednotlivých druhových kategorií a z nich i absolutního Championa Grand Prix Flora košt 2015. Tento vítěz obdrží při slavnostním vyhlášení velký diplom, pohár Výstaviště Flora Olomouc a věcný dar od Hanácké pálenice Těšetice. Zvláštní Cenou Unie destilatérů bude oceněna nejlépe hodnocená kolekce destilátů od jednoho soutěžícího, jež musí obsahovat nejméně tři vzorky.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům se uskuteční v sobotu 3. října od 13 hodin na scéně Samba v sousedství palmového skleníku ve Smetanových sadech, a to v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima. Zájemci z řad veřejnosti pak budou moci jednotlivé vzorky v pavilonu G i ochutnat. A kdo se bude letos radovat z absolutního prvenství? Prozraďme jen, že pozici královského ovoce uhájila již potřetí v řadě hruška…

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info