Zájem lidí o dýně roste, ale úroda bude slabá

Zájem 
o dýně mezi českou veřejností neustále narůstá. Tvrdí to manželé Jaroslava a Josef Pipkovi, kteří na rodinném statku na Havlíčkobrodsku tuto plodinu pěstují. O tomto víkendu se na statku konalo tradiční Dýňobraní a otevíral se „Dýňový svět".

„Rok od roku sledujeme, že tomu lidé více a více rozumí. Dříve je zajímaly jen dýně, ze kterých si mohli udělat masku na halloween, nebo si je zavařit na kompot, nyní už vyžadují konkrétní druhy na speciální pokrmy," řekl Pipek. Letošní tropické léto podle něj dýním nesvědčilo. Urodilo se jich v porovnání 
s minulými roky méně a většinou nedosahují velkých rozměrů. „Například ozdobné dýně, z nichž se dělají masky na halloween, jsou zhruba poloviční," řekl.

„Nyní máme dýně na pozemku o rozloze sedm hektarů," popsal Deníku Josef Pipek. „Každý rok si objednáváme nová semínka, a to většinou z Německa nebo Švýcarska. Samozřejmě lze vypěstovat dýni i ze semínka, které z ní vydlabete, ale tím, že se rostliny na poli spráší a jde o různé druhy, není vždy jasné, co vám vyroste. Je ale pravda, že někteří lidé rádi experimentují a pak čekají, co jim vyroste za překvapení. Často se nám stává, že nám lidé volají a chtějí, abychom jim určili, co to na záhonku vlastně mají," popisuje zemědělec.

Správná zálivka

Vypěstování dýně podle něj není náročné, úspěšně ji vypěstujete doma na zahrádce. Důležité je ale pořádně zalévat. Na farmě přitom manželé pěstují mnoho druhů dýní. „Někdy je problém sehnat dýně v obchodech. Většinou seženete dýni hokaido nebo máslovou dýni, ale ostatní druhy těžko. Například lidé, kteří mají zkušenosti ze zahraničí, kde je prodej dýní běžnou věcí, pak mají obrovskou radost, že i u nás objeví nějaký ten netradiční druh," podotýká Pipek. „My se nesnažíme pěstovat dýně rekordních rozměrů. Jsme rádi, když se nám podaří vypěstovat například ty muškátové dýně nebo právě nějaký druh, kterému se u nás zase až tak nevede. Naše největší dýně měla asi čtyřicet kilogramů," říká zemědělec.

Pokud jde o samotné zpracování dýní v kuchyni, žádné meze se podle Pipka nekladou. „Dýně má v kuchyni opravdu široké využití. Dá se například připravit i na sladko. Například dýňové muffiny s mandlemi jsou výborné. 
Z dýní se vyrábí dokonce 
i zmrzlina, tu jsme tedy ještě nezkoušeli, ale máme to v plánu. Velice často vaříme polévku a také dýni zapékáme. Ale právě i dýni připravenou na sladko máme rádi," vypráví Pipek. A nejoblíbenější druh? „Máme rádi špagetovou dýni, ale chutná nám i klasická dýně hokaido. Rychle připravíte z dýně i přílohu, například z dýně špagetové, tu 
v podstatě jen celou upečete, vyberete jadřinec a je hotovo," uzavírá Pipek.

Autor: Redakce / ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info