Pardubický pivovar chystá ve Svitavách první prémiovou restauraci

Pardubický pivovar otevře ve Svitavách svou první prémiovou restauraci. Bude umístěna v hotelu Slavia, jehož rekonstrukce by měla v říjnu skončit. V budoucnu by podobné podniky měly vzniknout i v dalších městech, řekl dnes předseda představenstva společnosti Leoš Kvapil.

„Podle mne je to nutnost, postupují tak i jiné pivovary. Pivo musí být nutně spojeno s jídlem a je třeba dodržovat i standardy kvality," uvedl Kvapil.

Restaurace ponese název Šenk u Viléma. Má evokovat vazbu na šlechtický rod Pernštejnů, jehož člen Vilém byl zakladatelem pivovarnictví na Pardubicku. Zároveň bude v podniku i takzvaný Porter klub pojmenovaný podle tradičního tmavého speciálu Pardubický Porter 19, který začal vyrábět v roce 1891 sládek Alois Šimonek podle vlastní receptury. Ve druhém nadzemním podlaží bude ještě kavárna Slavia s historickými fotografiemi města.

Pivovar se pro tento projekt spojil s firmou Finex Investment, která hotel Slavia před lety koupila od města. V příštích letech chce podobné prémiové restaurace vytvořit i v dalších městech, v první řadě v Pardubickém kra­ji.

Pardubický pivovar očekává, že letos uvaří asi 96.000 hektolitrů piva. Loni činil výstav zhruba 85.000 hektolitrů. Na lepších výsledcích by se měl podílet také export. Kromě Slovenska vyváží pivovar na Ukrajinu a do Ruska, nově získal vývozní teritoria v Dánsku a Rakousku a vrátil se i do Polska. Export činí zhruba čtvrtinu produkce podniku.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info