EKOFILM zasáhne (nejen) Brno

MFF EKOFILM se letos 3.– 5. 12. 2015 poprvé uskuteční v Brně - v městě plném studentů, nových technologií a mimo jiné také řady významných ekologických organizací.

V porotě se objeví renomované zahraniční i domácí osobnosti např. JOHN ZERZAN , americký filozof a historik s českými kořeny, ALICE PARMAN (USA), THOMAS TOIVONEN , švédský muzikant a nezávislý filmař, dále MIROSLAV JANEK, český dokumentární režisér či legendární český cestovatel RUDOLF ŠVAŘÍČEK.

Prezidentem festivalu se stal Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a ředitel odboru pro ochranu přírodních zdrojů a biodiverzity Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise, který na adresu EKOFILMU říká: „Když jsem byl osloven s nabídkou funkce prezidenta, ani chvilku jsem neváhal - snad jen v souvislosti s tím, zda budu moci věnovat festivalu tolik času a úsilí, kolik si zaslouží. Ekofilm je pro mne akce, na kterou může Česko být oprávněně hrdé, nejen nejstarší filmový festival s ekologickou tematikou na světě, ale i místo, kde se setkávají lidé, kterým životní prostředí a také předávání zpráv o něm nejsou lhostejné. Zúčastnil jsem se jako divák, ministr i jako tvůrce filmu a vždy to pro mne bylo poučné, zajímavé a inspirativní. Mám ten festival rád, věřím v jeho potenciál stát se v dobrém slova smyslu „velkým“ festivalem a chci mu v tom co nejvíce pomoci. Moc se těším na první festival v novém „hávu“, věřím, že brněnské environmentální podhoubí mu pomůže, a také věřím, že se současně vrátí na všechna místa, kde ho měli a mají rádi a kde pro něj hodně udělali v horších časech.“

Do mezinárodní soutěže se k dnešnímu dni přihlásilo již na 100 filmů (uzávěrka je 16. 10. 2015), mezi nimiž se objevily i takové, které získaly významná festivalová ocenění např. SURI (Slovensko), HUMAN (Francie), DAMNATION (USA), THE AGE OF RUST (Itálie), AMCHI (Turecko/Indie) a další.

Během slavnostního zahájení ve čtvrtek 3. 12. od 17.00 hod. nabídneme v české festivalové premiéře film LANDFILL HARMONY (Paraguay / Brazil, USA 2015) - film o skvělém dětském symfonickém orchestru nástrojů vyrobených z odpadků v Paraguayi hrajícím např. se skupinou Metallica a nebo Lindsey Stirling. Film uvede krátkým hudebním vystoupením Jiří Stivín, pochopitelně také hrou na nástroje z odpadů.

V rámci RETRO filmového programu uvedeme i sekci starších slavných filmů týkajících se hlavního tématu festivalu - ODPAD ODPAD, ESTAMIRA, ARCHITEKT ODPADU, EPIZODY ZE ŽIVOTA SBĚRAČE ŽELEZA.

Festival nezapomene ani na menší diváky, neboť již v jejich věku se formuje vztah k životnímu prostředí a zdravému způsobu života a jeho ochraně. Kromě nabídky školních projekcí se mohou těšit na kolekci atraktivních filmů - HAPPY FEET I., GORILY V MLZE, PŘÍBĚH MOŘE, VALL-I, LEGENDA O SOVÍCH STRÁŽCÍCH). Vrcholem sekce bude předpremiéra animovaného filmu CHLAPEC A SVĚT (Brazílie 2015) ve spolupráci s festivalem KAMERA OKO.

V programu se objeví i vybrané a oceněné filmy spolupracujících filmových festivalů - JEDEN SVĚT, ANIFILM, KAMERA OKO, TSTTT, ACADEMIA FILM.

Účastníci se mohou těšit i na pestrý a kvalitní doprovodný nefilmový program - např. na výstavu největší evropské KOVOZOO, výstavu NOVÁ GUINEA, prezentaci resortních organizací MŽP, výstavu Moje magické místo, koncerty Jiřího Stivína nebo tria Lingeus (Muž, který sázel stromy), ekologické klipy Pavla Klusáka, sobotní EKOTRH, večerní promítání filmů na brněnském Náměstí Svobody.

V letošním roce festival poprvé předá ve spolupráci s městem Brnem Cenu za celoživotní dílo a propagaci pozitivního vztahu k přírodě významné osobnosti české filmové kultury Vojtěchu Jasnému, který se letos dožívá 90 let.

Vše o festivalu EKOFILM najdete na této internetové adrese.

Kontakt pro více informací:

Blanka Kramolišová

Tel.:+420 607 026 500

E-mail: press@ekofilm.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info