Ocenění Perla Zlínska 2015 převzalo regionálních 15 výrobců

Ocenění Perla Zlínska 2015 dnes převzalo 15 výrobců ze Zlínského kraje. Perlu Zlínska uděluje desátým rokem agrární komora společně se Zlínským krajem. Komise letos hodnotila 130 vzorků od 36 výrobců, tradičně nejobsazenější byla kategorie pekařských a cukrářských výrobků, řekla ČTK ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Loni komise hodnotila 134 vzorků od 43 výrobců. Předání ocenění se uskutečnilo při Dni Zlínského kraje, na kterém regionální výrobci prezentovali své potraviny.

Cílem soutěže je podle Brázdilové vyzdvihnout zpracovatele, kteří vyrábějí kvalitní potraviny z českých surovin. V kategorii pekařských výrobků dostalo Perlu Zlínska například Pekařství Střelná za chléb valašský nebo Josef Otépka za škvarkové tyčinky. V cukrářských výrobcích uspěl čokoládový dort společnosti Svoboda a Březík - pečivo nebo meruňkový dort firmy Melado.

"Daleko míň bylo výrobků z masa a mléčných výrobků, protože farmářů a mlékáren je v našem kraji malé množství. Je škoda, že nebyly zastoupeny výrobky tradiční, jehněčí, které patří na Valašsko, tyto produkty jsme letos ani nehodnotili. Problém byl i s medem, ale včelaři měli letos problémy, to se týká zdraví včelstev, tyto produkty nebyly bohužel ani zastoupeny," podotkla Brázdilová.

V kategorii masných výrobků byla oceněna šunka Viktorie Racioly Uherský Brod. "Je složena z 98 procent masa jen z prsních řízků. Je to ta nejlepší šunka, co se dá vyrobit. Vidíme to v našich podnikových prodejnách, prodává se nejvíc," řekl dnes ČTK ředitel společnosti Zdeněk Červenka. Z mléčných výrobků uspěl také tvaroh z Farmy ZPS ve Valašské Bystřici, komisi zaujal také hostětínský mošt, sušená jablka z Lužkovic, bramborový knedlík plněný škvarky hulínské firmy Hakne nebo pomazánka ze sádla se škvarky Iva Ligruckého z Vážan. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Perla Zlínska na obalu svého výrobku. Administraci značky provádí Agrární komora Zlín.

Při letošním jubilejním desátém ročníku byly oceněny také firmy, které se do soutěže tradičně zapojují a podpořily propagací Perly Zlínska. Oceněno bylo deset firem, například řezník Zdeněk Ritter z Valašských Klobouk, Mlékárna Valašské Meziříčí, Kromilk, Jospo Holešov, pekárna z Roštění či Cyrilovo pekařství.

Autor: ČTK

www.ctk.cz 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info