Víno z Žernosek bude kvalitní a na stolech dříve než obvykle

Letošní ročník vína z Velkých Žernosek na Litoměřicku bude kvalitní a na stoly se dostane dříve než obvykle. Díky nižším kyselinám bude nápoj příjemně pitelný už v únoru, řekl ČTK vinař František Kupsa. Sklizeno má zhruba patnáct procent ze 30 hektarů, bobulím podzimní slunce svědčí, zato špačci a divočáci je nenávratně ničí.

"Jako každý rok bude letošní ročník zase jiný, a to je dobře, kvůli tomu si pro něj lidé jezdí," uvedl Kupsa, který před dvaceti lety založil společnost Žernosecké vinařství.

Sucho a teploty, které ve stínu vystoupaly na vinici nad Portou Bohemicou až na 42 stupňů ve stínu, ublížily révě jen nepatrně. "Podzim vypadá dobře, pokud takto bude ještě tři týdny, tak budeme spokojeni," podotkl Kupsa. Střídání vyšších denních a nízkých nočních teplot podle něj prospívá pozdním odrůdám k tvorbě aromatických látek.

Ledové či slámové víno však z Žernosek nikdo neuvidí. "Jsme v Polabí, kde na teploty kolem minus sedmi až minus osmi stupňů Celsia můžeme čekat až do února, takže by nám z toho moc nezbylo. Když nám příroda připraví hrozny, které mají cukernatost dvaadvacet až čtyřiadvacet, tak proč čekat a riskovat," uvedl vinař, jenž se v oboru pohybuje od roku 1976.

Vinice v Žernosekách tradičně patří odrůdám Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín bílý či Mopr. "Cukernatost u müllerů, které jsme sklízeli, měla hodnotu kolem dvaceti, což už je kabinetní hodnota," řekl Kupsa.

Úroda bude celkově podle odhadů průměrná, což v Žernosekách udělá 150.000 až 180.000 lahví o objemu 0,75 litru. Vedle bílých se daří na Litoměřicku i červeným odrůdám, jako je Modrý portugal, Svatovavřinecké či Rulandské modré.

Celkově lze podle vinaře říci, že trochu nižší budou u letošního ročníku kyseliny. "Díky tomu budou vína velmi brzy pitelná, budeme je moci dávat velmi brzy do prodeje a zákazníci budou díky tomu spokojeni," řekl Kupsa.

Přímo ze sklepa prodají v Žernosekách zhruba 60 procent produkce, což svědčí o rozvoji vinařské turistiky. "Pro nás je to určitě dobře, protože odpadají rozvozové náklady," uvedl Kupsa. Zbylé lahve míří do vinoték v regionu a do Prahy.

Vinná kultura podle Kupsy postoupila a vinice mají hodně přátel. Mezi nepřátele patří špačci a divoká prasata, která by byla schopna zlikvidovat až 30 procent úrody. Proto pomáhají v době sklizně hlídat vinice myslivci. Po zbytek roku si musí poradit ve vinařství, které má 15 stálých zaměstnanců, sami.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info