Ministr Jurečka: Obcím u nádrže Švihov pomůžeme s dotacemi na čistírny odpadních vod, s pozemkovými úpravami a projekty na rozvoj agroturistiky

Tisková zpráva – O situaci obcí u vodní nádrže Švihov jednal v Kožlí ministr zemědělství Marian Jurečka. Bylo to historicky první a největší setkání představitelů obcí a měst z okolí této vodní nádrže s představitelem vlády od roku 1972, kdy přehrada vznikla. Ministerstvo zemědělství by obcím mohlo pomoci s dotacemi na čistírny odpadních vod, s projekty zaměřenými na agroturistiku a s pozemkovými úpravami.

„Urychlením pozemkových úprav v problematických lokalitách v okolí nádrže by se mohla snížit eroze půdy, a tím i znečišťování vody v přehradě pesticidy. Kolem přehrady by tak mohly přibýt remízky, biopásy i objízdné komunikace. Obcím bychom také mohli pomoci směnou některých pozemků s Lesy České republiky,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Podle ministra Jurečky by se obce v okolí nádrže Švihov, známé také jako Želivka, měly snažit čerpat dotace na rozvoj agroturistiky, na který bude mít stát v novém plánovacím období 750 milionů korun. O požadavku povolení alespoň částečného rybolovu v přehradě, je potřeba diskutovat. Jako nereálné se jeví plošné kompenzace pro region, protože podobně jsou na tom obce kolem dalších velkých vodárenských nádrží v ČR. V seznamu požadavků obcí je mimo jiné i to, aby se z každého prodaného hektolitru vody ze Švihova deset haléřů vrátilo do regionu. Ročně by šlo o třicet milionů korun, které by bylo možné použít například na opravy silnic a hřišť. Řekl to lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, rodák z Kožlí, který jednání inicioval.

Přehrada Švihov byla dokončena v roce 1975, od roku 1972 však začaly zkušební odběry vody. Tato největší vodárenská nádrž ve střední Evropě zásobuje pitnou vodou celou středočeskou oblast včetně Prahy, to je asi 1,5 milionu obyvatel.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info