Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 10. 2015

Ministerstvo zvažuje projekt bojující proti erozi půdy

Ministerstvo zemědělství zvažuje projekt demonstračních farem, na kterých by se zemědělci učili, jak správně bojovat proti erozi. ČTK to sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Lenka Malantová.

V lesích na Vysočině jsou kvůli suchu poškozeny stromy i sazenice

Lesní podniky na Vysočině, které oslovila ČTK, v posledních týdnech těží jen souše a stromy napadené kůrovcem. Nemocné stromy je podle nich potřeba vytěžit do zimy, protože jinak by zjara hrozila v lesích kůrovcová kalamita. Výkupní ceny dřeva kvůli tomu od října klesly.

Kontrolní zemědělský ústav čelí kritice kvůli kontrolám rostlin

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) letos mění systém kontroly integrované ochrany rostlin. Místo kontrolního listu budou farmáři vyplňovat dotazník a jak ÚKZÚZ píše na svém webu, nepůjde již o kontrolu. To se nelíbí Asociaci pro bezpečné potraviny, která změkčení kritizuje.

Zemědělská půda výrazně zdražuje, začíná jí být málo

Největší banka financující farmáře GE Money Bank (dříve Agrobanka) odhaduje, že letos poprvé poskytne úvěry na nákup zemědělské půdy v částce přesahující miliardu korun. Za posledních pět let se suma, kterou GE Money Bank poskytla na nákup polí a luk, zvýšila pětkrát.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info