Monsanto zůstává ve ztrátě, zruší 12 procent pracovních míst

Americká společnost Monsanto, která je jedním z největších světových producentů osiv a zemědělské chemie, zruší asi 2600 míst. Je to zhruba 12 procent celkové pracovní síly. Firma dnes také oznámila, že v uplynulém čtvrtletí prohloubila ztrátu a že zahájí restrukturalizaci ve snaze snížit náklady. Monsanto působí rovněž v České republice.

Monsanto se podobně jako konkurenční firmy potýká s nízkými cenami komodit, které zemědělcům snížily příjmy.

Firma, která v současnosti zaměstnává zhruba 22.500 lidí, sníží podle dnešního oznámení celkovou pracovní sílu v příštích dvou letech o zhruba 12 procent. Firma odhaduje, že tímto krokem ušetří do konce fiskálního roku 2017 až 300 milionů dolarů ročně. Náklady na reorganizaci, která se bude týkat sekce prodeje, výzkumu a vývoje a dalších oddělení, se odhadují na až 900 milionů dolarů.

Společnost dnes také oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí finančního roku prohloubila čistou ztrátu na 495 milionů dolarů z 156 milionů dolarů před rokem. Tržby společnosti klesly o více než desetinu na 2,36 miliardy USD a byly nižší, než očekávali analytici. Firma dnes ve snaze posílit důvěru investorů rovněž ohlásila program zpětného odkupu svých akcií v objemu tři miliardy dolarů.

Monsanto se v posledních čtvrtletích potýkala s klesající cenou kukuřice ve Spojených státech, což obratem omezilo poptávku po jejím nejprodávanějším produktu: osivech geneticky vylepšené kukuřice. Zemědělci kvůli nadbytku z loňské sklizně více pěstují jiné plodiny. I tak by ale letošní sklizeň kukuřice měla být třetí největší v historii, napsala agentura AP.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info