Prodej ryb na vánoční stůl zahájen. Jaké jsou letos ceny?

Společnost Chov ryb Jistebník, která hospodaří na rybniční soustavě v Jistebníku na Novojičínsku a ostravském předměstí Polanka nad Odrou, dnes zahájila prodej ryb určených i na vánoční stůl. Kromě kaprů nabízí také tolstolobiky, candáty, štiky a amury. V maloobchodě na svých sádkách podnik prodá přibližně 20 až 25 tun ryb, jeho celková roční produkce činí kolem 150 tun ryb. ČTK to řekl jednatel společnosti Antonín Madzia. Prodej ryb u nádrží v Jistebníku potrvá do 23. prosince, kapra lidé mohou koupit za 75 korun za kilogram.

Mezi rybami je 95 procent kaprů. "Největší podíl ze zbylých pěti procent ryb je tolstolobika a potom ostatních dravých ryb," řekl Madzia. Během let se podle něj změnila velikost ryb, o které mají lidé největší zájem. "Dlouhodobý trend u našich zákazníků je takový, že si navykli na kapra většího, než bylo zvykem dejme tomu před 20 lety. Dnes zákazník nejčastěji od nás odchází s kaprem o průměrné váze tři kilogramy," řekl jednatel.

Na sádkách má nyní podnik ryby z prvního, středečního výlovu. "Postupně budeme v podstatě každý týden lovit velké rybníky, ve kterých máme vánoční kapry, a budeme ty kapry na sádky přidávat tak, aby byli v prvotřídní kvalitě na vánoční stůl," uvedl Madzia. Výlov největšího rybníka Bezruč bude veřejný a je naplánován na 6. až 8. listopadu.

Rybářství zachovalo loňské ceny. Kapra tak lidé mohou v Jistebníku koupit za 75 korun za kilogram, tolstolobika za 40 korun a například candáta za 350 korun za kilogram. Kromě drobného prodeje podnik dodává ryby i obchodníkům, kteří je pak prodávají ve stáncích ve městech.

Hospodaření letos rybářům zkomplikovalo počasí. V létě jim potíže nedělalo ani tak sucho, jako spíš horko. "Vzhledem k tomu, že naše rybníky napájí náhon z Odry, takzvaná mlýnka, tam nedošlo k extrémnímu poklesu vody. Větší problémy jsme měli s velkým vedrem, protože v těch nejparnějších letních dnech nám ryby přestávaly žrát," řekl jednatel. Aby ryby neuhynuly, dávali rybáři do rybníků provzdušňovače, takzvané aeratory. "Tím jsme zvyšovali okysličení ve vodě, aby ryby přežily ty nejteplejší letní dny a hlavně noci," dodal Madzia.

Nízká hladina vody v Odře je komplikací teď. "V náhonu je množství vody, které stačí na udržení hladiny v rybnících, ale je na dolní hranici naší potřeby, co se týče udržení ryb na sádkách. Potřebovali bychom významnější srážkový úhrn, aby se zvýšil průtok," řekl jednatel.

V Moravskoslezském kraji působí čtyři rybářské podniky srovnatelné velikosti. Kromě Jistebníku jsou to Denas ve Studénce na Novojičínsku, Rybářství Rychvald na Karvinsku a středisko v Dolním Benešově na Opavsku patřící k jihomoravskému Rybářství Hodonín. "Jsme firma regionálního významu v porovnání s rybářskými podniky v jižních Čechách. Nicméně naše ryby se vyznačují výbornou kvalitou rybího masa," řekl Madzia.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info