Déšť houbám pomohl, ale stále rostou míň než bývá obvyklé

Houbám sice nyní prospívá déšť a příznivé teploty, přesto rostou zatím poměrně málo a jen na některých místech. Zatímco v jiných letech bývá září a říjen vrcholem houbařské sezony, tento rok se lidé i v těchto měsících často vracejí z lesa s prázdnou. Předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa řekl, že houby sice rostou, ale málo, situace se ale postupně zlepšuje.

Alespoň se ale zvětšuje prostor, kde se dá něco najít. Příznivější je momentálně situace v západních a severozápadních Čechách, na Vysočině či na jihovýchodě Moravy, v dalších regionech by měl pomoci déšť. „V sušších lokalitách je třeba hodně hledat, držet se přirozeně vlhkých míst, jako jsou břehy potoků a řek, mokřady, travnaté příkopy okolo cest a mechové porosty," radí houbařům na webu nahoubach.cz.

V lesích se nyní dají s trochou štěstí najít různé druhy hřibů, ryzců nebo holubinek. Zvolna začínají růst bedly a žampiony. V lesích se objevují i jedovaté muchomůrky tygrované a zelené, vláknice, pečárky zápašné, pestřce nebo závojenky. Lidé se na internetu chlubí, že našli „praváky", kováře, suchohříby, růžovky či václavky, jiní si stěžují, že se stejně jako po většinu roku vrátili s prázdným košíkem.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info