Českých ryb by letos mohlo být až o desetinu méně

Produkce českých ryb bude podle třeboňského rybářství srovnatelná s předchozími roky. Podle některých dalších rybářství se však kvůli letošnímu nedostatku vody sníží o pět až deset procent. Vyplývá to z ankety mezi rybářstvími. O cenách ryb pro vánoční prodeje budou rybářství rozhodovat v listopadu.

Podle Josefa Malechy, ředitele třeboňského rybářství, které dnes začalo s výlovem největšího českého rybníku Rožmberk, by se sucho na výnosu mohlo projevit až v příštích letech, kdy budou výlovy ryb nasazených letos. „Bavíme se o sezoně 2016 a 2017. Ale do té doby může stav ryb ovlivnit řada faktorů, takže nemá cenu teď dopředu spekulovat," uvedl.

Nechtěl odhadovat, kolik budou stát ryby o Vánocích. „Cena na vánočním trhu se vždycky tvoří až po zlovení rybníků. Rybářství Třeboň není jediným producentem v České republice, takže bude záležet i na ostatních. Cena se vytváří koncem listopadu," řekl Malecha. Během výlovu Rožmberka si mohou lidé přímo na hrázi koupit kilogram kapra bez rozdílu třídění za 75 korun, což je stejně jako loni.

Klatovské rybářství, které obhospodařuje zhruba 400 rybníků, letos prodává ryby za loňské ceny. „Ceny pro vánoční trh budou vycházet z těch loňských a budou přibližně stejné," uvedl ředitel Václav Voráček bez konkrétních čísel. Podle informací ČTK loni prodávali obchodníci na západě Čech živé kapry od 90 po 110 korun za kilogram.

Zvyšování cen nevyloučil jednatel Rybničního hospodářství z Lázní Bohdaneč Adolf Vondrka. „Ale bude to pravděpodobně naprosto zanedbatelné, například o korunu nebo dvě na kilogram," dodal. Loni společnost prodávala kilogram kapra první třídy za 79 korun a 89 korun za kilogram stáli výběroví kapři.

Podle Vondrky je desetiprocentní odhad poklesu produkce konzervativní. V některých rybnících je podle něj méně ryb, v jiných jsou zase menší než běžně.

„Zatím jsme nezdražovali, zákazníka nezajímá, jestli je sucho, nebo co se dělo," uvedl jednatel Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. „Vánoční český prodej jsme zatím neřešili," dodal.

Ředitel jihomoravského Rybnikářství Pohořelice Roman Osička řekl, že ceny společnost proti loňsku neplánuje zvyšovat. Loni se kilogram kapra prodával za 85 až 95 korun. Firma by chtěla vylovit plánovaných 1100 tun kaprů, reálné výsledky se ale ukážou až na konci října při výlovech.

Spotřeba ryb stoupla

Produkce ryb v Česku loni stoupla na 20.135 tun z předloňských 19.358 tun. V porovnání s pětiletými údaji šlo o průměrný rok. Nejčastěji chovanou rybou je s velkým náskokem kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové se síhy.

Loni se více objevovaly ryby i na českém jídelníčku. Spotřeba meziročně stoupla o 0,02 kg na 3,73 kg ryb na obyvatele za rok. Zdaleka tak ale nedosahuje hodnot z roku 2010, kdy Češi ročně jedli o 1,39 kg ryb více. Na talířích se více objevovaly mořské ryby (2,04 kg) než sladkovodní.

Z produkce kapra se polovina uplatní na tuzemském trhu, zbytek se vyváží, především do Polska, Německa, Francie, Slovenska, Rakouska a Maďarska. V ČR se loni prodalo 8,5 tisíce tun živých ryb a 2,1 tisíce tun zpracovaných ryb v živé hmotnosti. Vyvezlo se 8,4 tisíce tun. Plocha rybníků, ve kterých se ryby chovají, činí téměř 43 tisíc hektarů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info