Ministr Jurečka jednal o možnostech společných projektů závlahových systémů a dodávkách hnojiv do Etiopie

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Praze jednal s ředitelem Zemědělské transformační agentury Etiopie Khalidem Bombou o způsobech, jak by se Česká republika mohla zapojit do rozvoje etiopského agrárního sektoru.

„Etiopské zemědělství se rozvíjí a naši výrobci by mu mohli dodat potřebné technologie i znalosti. Spolupráce se Zemědělskou transformační agenturou Etiopie zejména v oblasti hnojiv, budování skladů nebo zavlažování považuji za perspektivní,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Úlohou Zemědělské transformační agentury Etiopie je mimo jiné podporovat zemědělský růst země a zjistit její potravinovou bezpečnost.

Etiopie je pro Českou republiku jednou z prioritních zemí, perspektivním odvětvím je zejména potravinářský průmysl. Ministerstvo zemědělství tam v minulých letech podpořilo sedmi miliony korun úspěšný zemědělsko-lesnický projekt, na které teď navazují projekty České rozvojové agentury. Jejich cílem je zlepšit hospodaření s přírodními zdroji a podpořit udržitelnou obživu drobných zemědělců. Česká republika spolupracuje v Etiopii i na vodohospodářských stavbách a dalších zemědělských projektech.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Etiopii v únoru 2015, kdy jednal o způsobech, jakými by se Česká republika mohla podílet na rozvoji etiopského zemědělství a navazujícího průmyslu například dodávkami zemědělských a vodohospodářských technologií.

V agrárním obchodě mezi oběma zeměmi převažuje dovoz nad vývozem, který je z ČR do Etiopie poměrně nevýznamný.  Hodnota produktů dovezených z Etiopie do ČR se pohybuje kolem 100 milionů korun ročně, tvoří je převážně káva, luštěniny a květiny.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info