U Litomyšle se bojovalo o titul nejlepšího českého oráče

Rovné brázdy bez mezer a o správné hloubce byly cílem 50 oráčů na dnešním 42. mistrovství republiky v orbě v Dolním Újezdu u Litomyšle. Počet soutěžících byl letos rekordní. Práci s pluhem několika tisícovkám diváků předvedli farmáři, zaměstnanci zemědělských podniků i studenti zemědělských škol. Přítomni byli i oráči s pluhy taženými koňmi, řekla ČTK mluvčí soutěže Iveta Nádvorníková.

Nejvyšší počet 21 soutěžících se utkal v hlavní kategorii klasických dvouradličných pluhů. Titul obhájil několikanásobný mistr republiky Václav Milík na traktoru Zetor z týmu Agros Kojice z Kojic na Pardubicku. Pětapadesátiletý Milík české orbě vládne nepřetržitě od roku 2003. Nejlepší oráči si vybojovali účast na mistrovství světa v orbě, které se koná příští rok v Anglii, případně se zúčastní mistrovství Evropy ve Skotsku.

Diváci viděli také orbu historickými stroji. Mezi nejvíce zastoupenými poválečnými Zetory 25 vynikal traktor Svoboda DK 12 z roku 1939. Jeho majitel Pavel Kocourek s ním nedávno oral i na mistrovství Evropy veteránů.

Soutěžící měli na poli k dispozici parcelu o rozloze 20 krát 100 metrů, doba orby byla tři hodiny. Minimální šířka brázdy byla stanovena na 30 centimetrů. Rozhodčí pak hodnotili například stejnoměrnost brázdy a výškovou vyrovnanost jednotlivých skýv. Na zoraném poli nesměly zůstat stopy po kolech traktoru, z pole nesměly trčet žádné zbytky rostlin či strniště.

Mistrovství v orbě se v Česku koná od roku 1963 a v současnosti ho pořádá Společnost pro orbu ČR. Pravidla jsou stejná, jako má Světová společnost pro orbu. Soutěžní orba má v České republice dlouholetou tradici. První písemně doložená soutěž v orbě na území Čech se konala v roce 1855 u příležitosti zemědělské výstavy. Pravidelná národní klání se konají od roku 1963. V dřívější době to byly soutěže s pluhy o čtyřech a sedmi radlicích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info