Koutský pivovar na Domažlicku trvale zvyšuje vývoz do 12 zemí

Koutský pivovar, po Prazdroji a Chodovaru třetí největší výrobce piva v Plzeňském kraji, trvale zvyšuje export. Letos vyrobí stejně jako loni 10.000 hektolitrů, z čehož polovinu vyveze do 12 zemí. Kapacita výroby je na hraně, ale export je stále vyšší, řekl ČTK majitel pivovaru Jan Skala. Do tří let chce výrobní kapacitu ztrojnásobit.

"Chceme růst, ale až poté, co budou další peníze. Vše, co vydělám, jde celých devět let do rozvoje pivovaru," uvedl. Dosud investoval 30 milionů korun, do rozšíření na 30.000 hektolitrů piva ročně by potřeboval dalších 20 milionů Kč. "Já ten pivovar vlastně buduji tak, jako to tu bylo kdysi (první pivo se v obci uvařilo v roce 1736)," uvedl. Chce mít nejdříve technologii a pak opraví budovy.

Minipivovar vyváží nejvíce na Slovensko, které odebírá téměř 2000 hektolitrů ročně, ale daří se mu také v Rusku, Spojených státech, Británii, Dánsku, Finsku, Švédsku. "Do všech těchto zemích vývoz trvale roste," uvedl.

Podnik vyrábí pouze sudové pivo. "Chtěl jsem kdysi lahvárnu, ale stála fůru peněz. Udělal jsem dobře, protože dneska bych neměl co stáčet, vše je vyprodáno," řekl Skala. Pivovar, který má dlouhodobější vývozní kontrakty, se trvale rozšiřuje. Koupil větší varnu a instaloval výkonnější kotelnu. Musí pořídit další ležácké tanky a rozšířit spilku. Skala stále počítá s lahvárnou. Na budově opravil zadní část fasád i střech.

Koutské pivo čepuje stovka hospod po celé ČR. Firma, která první rok existence vyrobila 1500 hektolitrů piva, prodává desítku, dvanáctku, čtrnáctku a osmnáctku. "Desítka teď vyhrála Pivo roku," uvedl Skala. Cenu piva zvyšoval za devět let dvakrát. Desítku prodává 12 Kč za půllitr a dvanáctku za 17 Kč.

Skala koupil v roce 2002 areál v obci, kde téměř před 50 lety skončila výroba Koutského piva. Pivovar měl před válkou kapacitu 30.000 hektolitrů.

Pivovar má devět zaměstnanců. Vlastní podzemní jezera minerální vody v přírodní rezervaci a nápoje mají certifikát originální výrobek ze Šumavy. Nepoužívá konzervační ani jiné chemické látky a vaří jen jen z českých surovin.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info