5,5 milionu pro držitele krajské či celostátní ceny Zelená stuha. MŽP jim přispěje na projekty zlepšující životní prostředí

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje další výzvu v dotačním programu pro obce s krajským či celostátním titulem Zelená stuha. Na projekty zlepšující životní prostředí nebo na podporu udržitelného rozvoje v těchto obcích MŽP dá celkem 5,5 milionu korun. Příjem žádostí potrvá od 1. ledna do 31. prosince 2016.

„Jedná se už o šestou výzvu v tomto programu. Jeho cílem je poskytnout finanční ocenění držitelům krajské a celostátní ceny Zelená stuha [1]. Vítězné obce a města mohly poprvé o dotaci na projekty zlepšující stav zeleně na svém území žádat už v roce 2010. Od té doby tak žadatelé mohli v tomto programu čerpat 27,5 milionu Kč. Jeho cílem je zlepšit životní prostředí a kvalitu života ve městech a obcích a podpořit v nich udržitelný rozvoj,“ shrnuje Tomáš Kažmierski, ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP.

Žadatelé mohou získat dotaci na projekty zaměřené na zlepšování životního prostředí uvnitř i vně zastavěného a zastavitelného území obcí. Konkrétně jde např. o zakládání vegetačních prvků a jejich dokončovací péče v roce výsadby nebo s tím i přímo související výstavbu či rekonstrukci nezpevněných pěších komunikací. Dále je možné získat finanční prostředky pro projekty cílené na péči o stávající vegetační prvky, revitalizaci a úpravu vodních toků a vodních ploch, demolici stávajících funkčně a esteticky závadných zařízení ve veřejných prostranstvích apod.

Na jeden projekt lze získat maximální podporu ve výši 400 000 Kč pro obce s titulem Zelená stuha a 700 000 Kč pro držitele celostátního ocenění Zelená stuha ČR. Maximální příspěvek na jeden projekt činí 100 % z celkových způsobilých výdajů. Žádosti mohou podávat vítězové, kteří byli oceněni v letošním roce, a to poštou, osobně nebo prostřednictvím datových zpráv na Státní fond životního prostředí ČR. Příjem žádostí bude probíhat od 1. ledna do 31. prosince 2016 do 14 hodin. Podrobnosti k výzvě najdete na této internetové adrese.

Poznámky:

[1] Ocenění Zelená stuha se uděluje v rámci soutěže Vesnice roku, do níž je MŽP zapojeno a podílí se tak na již tradiční celostátní kampani zdůrazňující význam českého venkova a jeho potenciál pro udržitelný rozvoj České republiky, a to nejen z hlediska hospodářského a sociálního, ale i environmentálního. O soutěž Vesnice roku je za dobu 20 let její existence značný zájem, každoročně se do ní hlásí kolem 300 obcí.

  • Kontakt pro média:
  • Jana Taušová
  • zástupkyně tiskové mluvčí MŽP
  • Tel.: +420 739 242 379
  • E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info