Státní pozemkový úřad představil premiérovi projekt zaměřený na boj se suchem

Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová společně se zpracovatelským týmem představila předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi projekt Státního pozemkového úřadu zaměřený na boj se suchem a povodněmi. Stalo se tak při účasti premiéra na debatě odborníků vědeckovýzkumných institucí věnované dopadům sucha v České republice, která se uskutečnila na půdě Mendelovy univerzity v Brně.

Projekt Generel vodního hospodářství krajiny České republiky je zaměřen na koncepční úpravy hospodaření v krajině s ohledem na dopady související se změnou klimatu. Je zpracováván Státním pozemkovým úřadem na podnět Agrární komory České republiky a řešen řadou výzkumných institucí a vysokých škol. Jeho cílem je definovat nejzranitelnější oblasti České republiky a vypracovat návrh zemědělskými subjekty akceptovatelných ochranných opatření ke zmírnění negativních účinků zejména sucha a povodní.

„Klíčovou roli v tomto projektu hrají především samotní zemědělci a jejich ochota zavést konkrétní opatření na jimi obhospodařovaných pozemcích. S tím souvisí zejména nalezení pro ně přijatelných ekonomických a legislativních podmínek. Proto jsem ráda, že se debaty zúčastnil i předseda vlády a potvrdil, že realizace opatření proti dopadům očekávaného stupňujícího se sucha v následujících letech je pro tuto vládu jednou z priorit,“ hodnotí debatu s premiérem ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Řešení tohoto projektu bylo zahájeno v prosinci loňského roku. V první fázi byla provedena analýza v současnosti dostupných podkladů, jako např. datové podklady, zpracované studie, výsledky výzkumů, metodické, koncepční a legislativní podklady zabývající se výskytem, množstvím a působením vody v krajině a byly identifikovány nejzranitelnějších oblasti České republiky. V současné době se zpracovávají první návrhy konkrétních adaptačních opatření ve vybraných pilotních oblastech.

Monika Machtová, tisková mluvčí SPÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info