Hamé v Kunovicích zpracovává zelí na kysané tradičně - šlapáním

Potravinářská společnost Hamé začala v těchto dnech ve svém kunovickém závodě zpracovávat zelí z letošní úrody. Hlávky dodané pěstiteli z České republiky zpracovává na kysané zelí tradičním způsobem – šlapáním. Spotřebitelé každý rok koupí na 1000 tun kysaného zelí od Hamé, řekl mluvčí firmy Petr Kopáček. Kvůli špatné úrodě si ale lidé za kysané zelí připlatí.

V Kunovicích se kysané zelí vyrábí od roku 1925. Postup se nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době skutečnou raritou. „Během směny našlapou naše pracovnice téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá přibližně tři směny, tedy 24 až 32 hodin," řekl David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé.

V kunovickém závodě je k dispozici deset tanků o celkovém objemu 234 tun. Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. „Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," dodal Kladroba.

Hamé kysané zelí prodává zejména v Česku a na Slovensku, objednávají si ho ale i zákazníci například z Británie a Kanady. Letošní úrodu ale poznamenalo extrémní sucho, proto Hamé zdražuje.

„Proti loňskému roku se výkupní ceny zelí zvedly zhruba trojnásobně. Neměli jsme proto jinou možnost, než část tohoto navýšení přenést do cen našich zelných výrobků dodávaných na trh," uvedl komerční ředitel Hamé Bohumil Vráblík. Podle něj se cena pro koncového spotřebitele zvýší o více než 20 procent. „Nárůst cen kvůli letošnímu suchu a neúrodě pozorujeme také u dalších komodit, takže nemůžeme vyloučit úpravu cen ani u jiných druhů zeleniny, kterou postupně v letošní sezoně zpracováváme," řekl Vráblík.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info