Prodejci punče se musí přihlásit, upozorňují s předstihem celníci

Atmosféru předvánočního času lze už nyní nasát z aktuálního upozornění celníků. Z něho se přímo line vůně punče, grogu nebo medoviny. Prostě těch alkoholických nápojů, které jsou tolik populární mezi návštěvníky vánočních trhů - není ale výjimkou, že je ve slavnostně vyzdobených ulicích nabízejí i osamocené stánky.

I na tyto obchodníky se vztahuje oznamovací povinnost prodejců lihovin, upozornila jménem celní správy Pavla Zdobnická. Raději s předstihem, aby předvánoční pohoda nebyla zkalena stínem úředních řízení, která mohou mít i velmi citelné dopady.

„Za nesplnění této oznamovací povinnosti lze uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun," upozornila Zdobnická. Zdůraznila také omezení, které leckoho možná překvapí: například punč vyrobený z tvrdého alkoholu nesmí prodávající míchat sám; k tomu slouží pouze daňový sklad.

Zákon o spotřebních daních hovoří jednoznačně: rozlévaný alkohol s obsahem etanolu nad 15 procent se na stáncích může prodávat, jen pokud je splněna oznamovací povinnost. Znamená to nejpozději tři dny před zahájením prodeje písemně informovat celní úřad, do jehož územní působnosti místo prodeje spadá.

Poslat e-mail nestačí

Rozhodně přitom nestačí poslat e-mail s vědomím, že povinnosti bylo učiněno zadost. „Oznámení lze podat písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou, a to do datové schránky se zaručeným elektronickým podpisem," vysvětlila Zdobnická.

Ani obyčejnou elektronickou zprávu odeslanou z počítače – nebo třeba i z telefonu – nicméně Zdobnická nezatracuje. „Podání zaslané na e-mailovou adresu podatelny příslušného celního úřadu bez zaručeného elektronického podpisu je však nutné v zákonné lhůtě (5 dnů) potvrdit nebo opakovat některým ze tří uváděných způsobů – jinak se na ně hledí, jako by nebylo učiněno," upřesnila.

Není sice třeba vyplňovat nějaký formulář, náležitosti písemné informace jsou ale přesně stanoveny. Musí obsahovat údaje o osobě, která lihoviny prodává, informaci o časovém vymezení prodeje i o druhu a množství prodávaných lihovin.

Každá osoba, která může prodávat lihoviny (i rozlévané) na veřejně přístupných sportovních a kulturních akcích, včetně tanečních zábav a diskoték, je povinna nejpozději tři pracovní dny před konáním akce písemně informovat správce daně (celní úřad), v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat. § 133 odst. 4 zákona č. 353/2003 Sb. o spotřebních da­ních

Autor: Milan Holakovský

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info