Trh s biobavlnou rostl o 10 procent

Jak vyplývá ze zprávy Organic Cotton Market Report, publikované každoročně organizací Textile Exchange, vzrostl vloni obchod s biobavlnou ve světě o 10 procent.

Posledních několik let bylo pro ekologické pěstitele bavlny poměrně těžkých, jejich produkce klesala. Ovšem v sezóně od 2012/13 do 2013/14 se jejich prodeje zvedly o 10 procent, což je největší nárůst za poslední 4 roky.  Změna je zapříčiněna zvyšující se poptávkou na trhu a lepším propojením mezi farmáři a textilním dodavatelským řetězcem.  

Ze zprávy lze také vyčíst 10 společností s největším využitím bio bavlny na světě. Jsou to C&A, H&M, Tchibo, Decathlon, Nike, Carrefour, Target, Lindex, Inditex a Puma. Objem využité bavlny těmito deseti firmami vzrostl vloni o 25 procent.

Podíl ploch věnovaných ekologickému pěstování bavlny vloni vzrostl o 5 procent. Indie zůstává největším producentem, na světové produkci se podílí 74 procenty. Velký nárůst produkce zaznamenalo Peru (+ 56 %), Turecko očekává zdvojnásobení produkce v následujících třech letech.

Zdroj: Organic Cotton Market Report

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info