Letní sucho žene ceny brambor vzhůru, na trhu jich je méně

Téměř jako ke drahokamům se nyní stavějí zemědělci k docela obyčejným jedlým hlízám – bramborám. Aby ne. Současná úroda zemáků totiž proti loňsku 
o mnoho procent klesla. Zemědělci neskrývají zklamání
z letošní úrody, která je místy až o polovinu nižší, než loni.

A právě proto budou letos brambory také o dost dražší, než byli zákazníci v tomto období roku zvyklí. A to platí, byť je teprve začátek podzimu.

Za vším, co teď my, spotřebitelé budeme pociťovat, stojí samozřejmě především nedostatek vláhy.

„Zásoby máme téměř vymetené. Předpokládám, že s nimi vydržíme jen do Vánoc," posteskl si před nedávnem v Českém rozhlase zemědělec z Jeníkova na Čechticku Milan Hájek. Loňský držitel ceny Zemědělský hospodář Středočeského kraje, při pohledu na poloprázdný sklad brambor připomněl, že loni byl stejný sklad plný. Přitom právě brambory jsou pro jeho rodinu, která v rodinném zemědělském podniku také pracuje, hlavní komoditou příjmů. Až 80 procent zisku firmy, která předloni získala v soutěži Farmář roku, vyhlašované Asociací soukromého zemědělství ČR druhé místo, pochází právě z ní.

Také příjmy dalšího zemědělce, Pavla Dudy z Tisku 
u Pravonína, jsou podstatně závislé na úrodě brambor. Těch se mu letos urodilo, proti loňsku, zhruba jen 60 procent. Proto jde většina z úrody rovnou na prodej a jen menší část pak na sázení. Jak ale Pavel Duda připomněl, jsou letos vyorané hlízy poměrně velké 
a kvalitní, protože nejsou mechanicky poškozené. Brambory se kvůli tomu všemu budou prodávat za vyšší cenu. Na to samozřejmě doplatí nejvíc konečný spotřebitel.

Samotní zemědělci a s nimi bezpochyby ještě více „překupníci" tedy obchodníci, totiž to, co utržili loni díky skvělé úrodě, doženou letos, kdy je brambor méně, zvýšením jejich ceny.

A dost paradoxně, ale pravdivě někteří zemědělci dokonce přiznávají, že je letošní úroda brambor z pohledu tržeb, dokonce ještě lepší, než loni.

A jaké by proto mohly být letošní ceny brambor? Loni je zemědělci na Benešovsku prodávali za šest korun. Letos? Určitě ne za méně než desetikorunu.

Autor: Zdeněk Kellner

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info