Souhrn událostí uplynulých dní – 23. – 25.10. 2015

Značku Česká chuťovka letos získalo skoro 100 výrobků

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek "Česká chuťovka 2015" získalo 98 výrobků od 53 producentů. ČTK o tom informovali organizátoři soutěže. Letos se do soutěže zapojilo skoro sedm desítek firem se 177 značkami, řekl ředitel projektu Josef Sléha, podle kterého to bylo o 15 procent více společností než loni.

Sněmovna podpořila nový zákon o biocidech se sankcemi

Za povolení biocidních přípravků k hubení škůdců by měli výrobci platit 30.000 korun. Za žádost o schválení účinné látky pro první typ přípravku má činit úhrada 150.000 korun. Předpokládá to návrh nového zákona o biocidech, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna.

Houbové patogeny jsou pro stromy stejně nebezpečné jako ostatní škůdci

Řada patogenních hub dokáže stromy potrápit obdobně jako jiní biotičtí škůdci, například podkorní hmyz, chrousti, drobní hlodavci nebo zvěř. Napadají jehličnaté i listnaté stromy a způsobují poškození porostů napříč Českou republikou.

Bramboráři dostanou náhradu za sucho při poklesu tržeb nad 30 pct

Pěstitelé brambor dostanou náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info