Proti plýtvání jídlem začínají bojovat i supermarkety a stravovací zařízení

Ovoce a zelenina, jež se neprodají, nově hned následující den končí v potravinových bankách. Dosud se zlevňovaly nebo vyhazovaly. Pilotní projekt začal fungovat v patnácti hypermarketech v Ostravě, Praze a v Brně. Brzy se zapojí i obchody v dalších regionech. Zároveň jde o další krok, jak zabránit plýtvání. Novou službu banky vítají, momentálně jim totiž docházejí zásoby. Darovaných potravin sice přibývá, narůstá ale také počet lidí, kteří o jídlo žádají.

Letošní rok je pro potravinové banky zlomový. Obchodní řetězce totiž nemusí platit DPH z darovaných potravin, a tak začaly na charitu dávat víc. K tomu se chystá v polovině listopadu další Národní potravinová sbírka, do které se zapojí rekordně přes 460 obchodů.

Jídlo z pražské potravinové banky dostává 96 organizací, nově o pomoc požádalo dalších pět, což je pomoc pro zhruba 10 tisíc lidí. „Uspokojit je není vůbec jednoduché, řekla bych, že jsme zhruba na 20 % toho, co by oni rádi od nás dostávali,“ řekla předsedkyně pražské potravinové banky Věra Doušová. Zásoby v bankách rychle ubývají. Co dostanou, většinou ten den rozdají.

Fakta

Plýtvání jídlem
  • Zatímco jedna část občanů trpí nedostatkem jídla, druhá plýtvá. Průměrný Čech hodí za rok do koše potraviny v hodnotě 20 tisíc korun. Každý měsíc vyhodí aspoň jednou jídlo z ledničky 40 procent lidí. Nejčastěji proto, že je prošlá lhůta nebo že jídlo začíná plesnivět. Mezi lidmi, kteří nedokáží šetrně nakládat s jídlem, je největší podíl lidí ve věkové skupině mezi 18–24 lety. Nejčastěji se v českých domácnostech vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo.

Ovoce, zeleninu a pečivo si vyzvedávají přímo organizace, aby se co nejdřív dostaly k lidem. „Máme i klienty, kterým po zaplacení všeho, co musí, zbyde třeba tisícovka na celý měsíc,“ popsal situaci lidí, kteří se takto dostanou k potravinám, sociální pracovník Matěj Pechlat.

Neplýtvat se snaží i stravovací zařízení

Nově se teď sleduje plýtvání také v necelé stovce restaurací pro zaměstnance. Jejich druhý největší provozovatel se připojil k celosvětovému programu Waste Watch, který chce potravinový odpad omezit. Osvětová akce se snaží zefektivnit využívání surovin při vaření a cílí také na strávníky, kterým nabízejí i menší porce.

Část odpadu vzniká už při přípravě jídel. Měří se třeba množství zeleniny, která skončí v koši, přestože by se dala využít. „Když se takhle podívám, tak si myslím, že některé kousky by mohly skončit ve vývaru,“ uvedla například projektová manažerka firmy Sodexo Jana Kuníková. Aby se odřezky daly využít při vaření dalších jídel, musí se dobře naplánovat nabídka jídel na každý den.

Další kapitolou je nastavení smlouvy s klientem. „Například příliš široký výběr jídel nebo nutnost držet tu nabídku až do konce výdejní doby, kdy už žádní zákazníci nechodí,“ popsal generální ředitel Sodexo Daniel Čapek. Měření ve firemních restauracích bude probíhat do konce roku. Na základě výsledků se vymyslí konkrétní kroky, jak plýtvání omezit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info