Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 10. 2015

Poslanci hledají cestu, jak omezit platby za zábor zemědělské půdy

Zemědělská půda v Česku soustavně mizí a množství zastavěné plochy navíc rok od roku roste. Zatímco před pěti lety zmizelo za dvanáct měsíců pět a půl tisíce hektarů, v roce 2013 (posledním s kompletními údaji) šlo o více než šest tisíc hektarů. Na každý den tak připadl úbytek sedmnácti hektarů, přičemž tempo zvedlo především odeznění hospodářské krize.

Na škody po kormoránech chce Jurečka poslat 15 milionů korun

Rybářům, kterým způsobili škody kormoráni velcí, chce za letošní rok jako odškodné poslat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) celkem 15 milionů korun. Novinářům to řekl před zasedáním vlády, která bude o dotaci rozhodovat. Výši odškodnění ministr předem konzultoval s rybářskými organizacemi.

Masné výrobky včetně uzenin jsou karcinogenní, varovala WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu.

Ministr Jurečka: Usiluji o zvýšení potravinové soběstačnosti v komoditách, které můžeme v našich podmínkách vypěstovat a vyrobit

O aktuální situaci na trhu s potravinami a jeho perspektivách, příležitostech pro české zemědělce a potravináře hovořil na dnešním Žofínském fóru ministr zemědělství Marian Jurečka. Věnoval se také soběstačnosti České republiky v základních komoditách a proexportní politice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info