Zemědělská Komise Evropského Parlamentu hlasovala o návrhu nařízení o ekologické produkci

Dne 13.10. proběhlo na půdě Evropského Parlamentu (EP) očekávané hlasování o pozměňovacích návrzích k návrhu Evropské Komise (EK) o ekologické produkci.

Tímto aktem se ukončila formálně oddělená jednání EK, EP a Evrospké Rady (ER) a lze tak přistoupit k Trialogu mezi všemi aktéry pod taktovkou lucemburského předsednictví, který by měl vyústit až ve finální text nového nařízení o ekologické produkci.

Jak vypadá současný stav po hlasování EP? Zde je shrnutí nejdůležitějších bodů: 

1) Zavedení decertifikačního limitu při nálezu nepovolených látek v koncovém produktu je pro tuto chvíli mimo hru. Tento přístup byl nahrazen systémovým řešením předběžných opatření a vyšetřováním. Případná změna nepřijde dříve než v roce 2020.

2) Povinné každoroční kontroly by podle EP měly být zachovány

3) Prodejci, kteří mají na pultech pouze balené Bio, zůstávají z povinných kontrol vyjmuti. Naopak catering by dle názoru EP měl být předmětem pravidelných kontrol s výjimkou malých provozoven s nízkým zastoupením bioproduktů

4) EP přidal také několik nových požadavků na podnikatele v EZ týkající se environmentální roviny a vyjasňuje značení původu.

5) V otázce importu vyjádřil EP podporu konceptu „shody“ – tedy stejná pravidla EZ pro třetí země, jáká platí v EU

6) Mnohá zpřesnění jednotlivých definic se dotkla také definice „regionu“. Za ten by měl být považován radius 150 km. V současnosti je za region pro ČR považován v podstatě celý středoevropský prostor, resp. kromě celé ČR i převážná část území našich 4 sousedů.

Projde-li návrh EP Trialogem v této podobě, znamenalo by to například, že krmivo pro dobytek musí z 60 % pocházet ze 150 km širokého okolí farmy. Jakým způsobem s pozměňovacími návrhy ER a EP zamíchá nastávající Trialog, nelze v tuto chvíli předjímat. Předpokládá se, že finální text by mohl být na stole na jaře příštího roku během nizozemského předsednictví. Manévrovací prostor členských států je v tuto chvíli už značně omezen.

Zdroj: ČTPEZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info