Živá voda v Modré přiblížila výlovy rybníka, návštěvníků přibývá

Tradiční podzimní výlovy rybníka dnes přiblížil areál Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku. Součástí akce nazvané Rybářovy žně byla také ochutnávka různých jídel z kapra. Areál představuje návštěvníkům život ve sladkovodních vodách, nechybí ani podvodní tunel, díky němuž lidé mohou pozorovat prostředí pod hladinou. Expozice kromě ryb a vodních živočichů ukazuje i rostliny typické pro povodí řeky Moravy.

Rybářovy žně provozovatelé areálu pořádali již loni. "Po loňském úspěchu jsme akci zopakovali, loni tady bylo kolem tisícovky lidí," řekl dnes ČTK vedoucí areálu Jiří Kroča. Dnešní slunečné počasí pořadatelům také přálo. "Pro zpestření jsme přidali další smysl, rybí dobroty, které připravuje pan Zelenka, věnuje se bio receptům, vaří bez chemických aditiv," uvedl Kroča.

Na návštěvníky čekala expozice doplněná o ukázku simulující výlov rybníka. "Je tam nářadí a náčiní, které používají rybníkáři při podzimních výlovech. Jsou připraveny různé atrakce pro děti," řekl Kroča.

Návštěvníků areálu, který byl otevřen před třemi lety, přibývá. "Tato sezóna se zatím jeví velmi pozitivně, i když leden a únor byl propadový, pak se to vykompenzovalo v letních měsících a o prázdninách, kdy to tady bylo chvílemi až na zboření," uvedl Kroča. Loni podle něj Živou vodu navštívilo přes 75.000 lidí, letos by to mělo být podobné. Přibývá také například návštěvníků ze Slovenska.

Ve vodě je k vidění řada mnoho ryb, kromě kaprů také štiky, candáti nebo sumci. Nechybí ani jeseteři nebo největší sladkovodní ryba světa vyza velká. "Je to venkovní expozice, kde probíhají všechny přirození procesy, nevyhneme se tomu, že predátoři tu loví, drobné ryby se naštěstí vydatně pomnožují, ale i tak musíme nějaké krmné ryby přidávat. Když se podaří, máme v hledáčku stokilového jedince vyzy velké, kterého bychom chtěli přivézt z Francie. Máme zde už dva kluky, dvoumetrové, padesátikilové, měl by tedy přibýt třetí, který bude ještě větší a těžší," uvedl Kroča.

Sehnat tak velkou rybu je těžké. "U tohoto druhu je dnes už nabídka závislá jen na umělých odchovech. Málokdo si už z důvodu manipulace drží takto velké ryby, není jich moc. Jsou to ryby zhruba kolem třiceti let staré. Ty naše, co tady máme, mají teprve 18," dodal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info