Souhrn událostí uplynulého dne – 29. 10. 2015

Europarlament zamítl možnost národního zákazu prodeje GM potravin

Evropský parlament bude dnes hlasovat o tom, zda by členské státy měly mít možnost zakázat na svém území prodej geneticky modifikovaných (GM) potravin schválených Evropskou unií. Tuto možnost jim chtěla dát Evropská komise. Ta nyní o uvedení GM potravin na unijní trh musí rozhodovat vždy, když se nenajde potřebný počet hlasů v rámci unijní osmadvacítky.

Ministerstvo podpoří hospodaření šetrnější k životnímu prostředí a mladé zemědělce. Ministr stanovil výši některých sazeb přímých plateb pro rok 2015

Ministr zemědělství Marian Jurečka schválil pro rok 2015 sazbu jednotné platby na plochu (SAPS). Známá už je také výše platby na greening a mladé zemědělce. Ty jsou letos vyhlášeny vůbec poprvé. Mimořádně budou také v letošním roce vyplaceny zálohy na SAPS ve výši 70 %.

Většina domácností zatepluje bez dotace, až polovina rodinných domů v Česku je přitom zateplena špatně

Státní dotace může pokrýt až 50 procent investice do zateplení, přesto ji využívá jen pětina českých domácností. Důsledkem je, že každý druhý rodinný dům je zateplený neodborně a trpí vadami, které významně snižují objem úspor, funkčnost nebo životnost tepelné izolace. Naopak díky dotacím roste počet efektivně zateplených domů o správné síle izolantu.

Převod kompetencí k hodnocení půdy na SPÚ přinese víc škody než užitku

Jedním z mnoha na první pohled neviditelných opatření, která nepřímo přispějí ke zhoršení stavu naší krajiny, je změna instituce, která bude od příštího roku provádět aktualizaci bonitace půdně-ekologických jednotek (BPEJ). To dosud prováděl Výzkumný ústav meliorací a ochrany půd (VÚMOP), nově to má být podle plánu stávajícího vedení ministerstva zemědělství Státní pozemkový úřad (SPÚ).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info