Udržitelná budoucnost potřebuje inteligentní města

Inteligentní města (Smart Cities) pomocí pokrokových digitálních technologií chrání životní prostředí a mění život svých občanů k lepšímu.

Smart City technologie může pomoci při řešení nejnaléhavějších problémů udržitelnosti v městech. Jak? Pomocí digitálních a datových nástrojů. Ty nabízejí zvýšení odolnosti, růst environmentálního, sociálního a ekonomického rozvoje a zlepšení kvality života občanů. Podle nedávné prognózy má koncept Smart City potenciál snížit emise skleníkových plynů až o 9,1 gigatun v příštích pěti letech. Takové množství emisí by pro srovnání města ušetřily v případě, že by z cest odebrali přibližně 1,73 miliardy aut.

Předpokládá se, že do roku 2030 bude téměř 60 procent světové populace žít ve městech. Vysoká koncentrace městského osídlení způsobuje zdravotní problémy. Pokud k tomu připočteme změnu klimatu či nárůst hladiny moře, je více než nutné najít řešení, které umožní přechod na jiné způsoby života.

Jak informoval portál greenbiz.com, nedávno se v Bílém domě konalo sympozium, které zkoumalo roli technologií, inovací a dat při řešení otázek souvisejících s klimatem a zdravím. Urban Sustainability Directors Network (USDN), seskupení expertů ze Spojených států a Kanady, při této příležitosti vydalo průvodce s názvem "Getting smart about smart cities". Příručka, která mimo jiné obsahuje i osvědčené postupy aktuálně využívané v Severní Americe, zdůrazňuje široké úsilí USDN a jejích partnerů, kterými jsou Nutter Consulting, Institute of Sustainable Communities (ISC) a město Houston. Tento tým pracoval zejména na podpoře silnějšího a produktivnější partnerství mezi městy a technologickými firmami, které vytvářejí inteligentní a udržitelné městské řešení. V současnosti má podporu 12 severoamerických měst.

Zdroj: Dominika Sokolovská, stážistka v týmu zodpovědného podnikání Nadace Pontis

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info