Agrární komora si stěžuje na nedostatek informací ohledně TTIP

Agrární komora ČR se obává poklesu bezpečnostních a hygienických norem u potravin poté, co bude přijata transatlantická dohoda mezi EU a USA o investičním a obchodním partnerství (TTIP). Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že produkty dovezené z USA budou muset splňovat evropské podmínky, řekl jeho mluvčí Hynek Jordán.

Komora si stěžuje na nedostatek informací o chystané smlouvě. Neví, jaké budou platit hygienické a bezpečnostní standardy pro potraviny, zda podle ní benevolentní americké, nebo osvědčené a přísné standardy evropské, uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Podle Jordána se bude ČR snažit prosadit zákaz dovozu potravin, které by byly vyrobené ze zvířat, jimž by se například podávaly růstové hormony. Samotnou dohodu ale ČR vítá, uvedl.

Standardy u potravin

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala je jasné, že se zdravotní a bezpečnostní standardy u potravin měnit nebudou. "Některé otázky související s odlišným přístupem k růstovým hormonům, ractopaminu nebo geneticky modifikovaných potravin nebudou projednávány v rámci TTIP," dodal veterinární mluvčí.

Komora také uvádí, že američtí farmáři mají nižší náklady na výrobu, protože v USA nejsou povinné standardy životního prostředí ani ochrana zvířat proti týrání. Podle studie evropských nevládních zemědělských organizací COPA a COGECA jsou náklady v EU 1,3 - 1,4 euro na kilogram, v USA pak 1,0 - 1,2 eura. "Což samozřejmě silně znevýhodňuje evropské producenty," uvedla Večeřová. Podle ministerstva smlouva bude znamenat naopak širší trh, a tedy větší konkurenceschopnost českých producentů.

V říjnu proti TTIP a podobné obchodní dohodě s Kanadou (CETA) vyšlo v Berlíně do ulic 150.000 lidí, informovaly tiskové agentury. Podle pořadatelů protestní akce šlo až o čtvrt milionu občanů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info