Cena mléka se odrazila ode dna

Se skřípajícími zuby museli zemědělci celý rok sledovat, jak poměrně rychle klesá cena mléka. Podle posledních čísel, která zveřejnil Český statistický úřad, dostali v letošním třetím kvartále sedláci za mléko o 22,6 procenta méně, než ve třetím čtvrtletí loňského roku, i když mléka prodali o něco víc. Mléko se v létě prodávalo v průměru za 7,32 koruny. Mlékaři ovšem tvrdí, že situace v oboru už narazila na své dno.

„Při té hrůze je situace stabilizovaná, i když pro zemědělce a zpracovatele není dobrá," uvedla mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. Především jim vadí, že obchodní řetězce zvýšily dovoz mléčných výrobků, zejména másla, které se zahraničním výrobcům nedaří udat na ruském trhu.

Ruské embargo

Ruské embargo a menší poptávka po mléčných výrobcích v Číně jsou podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka hlavními důvody, proč je na trhu mléka výrazný přebytek, což tlačí cenu dolů. „Prognóza není pozitivní na další půl rok," řekl ČTK Kopáček.

Milan Teplý, šéf představenstva jihočeské Madety, která je největším zpracovatelem mléka v Česku, uvedl, že ruské embargo mělo na hospodaření firmy mimořádně negativní vliv. „Jednalo se o politické rozhodnutí ze strany EU a Ruska. Výsledkem je nasmlouvaný vysoký objem syrového mléka a mimořádná konkurence v uplatnění mlékárenských výrobků na tuzemském trhu," uvedl ve výroční zprávě. Přesto firma i přes tyto potíže zvýšila loni oproti roku 2013 tržby, i když její zisk mírně klesl. Madeta vyváží hlavně do Libanonu, zemí Evropské unie a do Asie.

Propad cen se ale v září podle Kopáčka zastavil. „Odrazili jsme se ode dna," řekl s tím, že mlékárny si nyní mléka více cení, protože na podzim a v zimě je tučnější a má vyšší obsah bílkovin.

Přitom ještě v září zemědělci dávali ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) ultimátum, že pokud jeho úřad do konce září nepřijme soubor zhruba dvaceti opatření, budou nuceni „reagovat všemi dostupnými prostředky". Ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna tehdy odhadoval, že výrobce a exportéry přijde embargo na miliardu korun.

Krátce na to ovšem Jurečka Deníku řekl, že ministerstvo situaci mapuje od loňského září a na mnoha požadavcích agrárníků už dávno pracuje. „Jedna věc je ale velmi důležitá: máme tady mléko, máme tady sucho, které se týká spousty komodit, a peníze nejsou nevyčerpatelné. Musíme si říct, kde jsou priority," řekl ministr.

Dotační stamiliony

Na podporu chovatelů dojnic chystá Evropská komise uvolnit asi 11,5 miliardy korun, přičemž čeští sedláci by z této částky měli dostat přibližně 312 milionů. Tuto částku by Česko chtělo navýšit ještě o sto procent z národních zdrojů, takže by dotace představovaly celkem asi 620 milionů.

Producentům mléka by také mohl pomoct státní výkup sušeného mléka, který minulý týden odsouhlasila vláda. Správa státních hmotných rezerv by tak měla nakoupit 3500 tun sušeného mléka za 230 milionů korun. Vítězové sedmi tendrů by měli být známi do konce letošního roku.

Po těchto krocích také ztratila výzva mlékařů výrobců na útočnosti. „Ministerstvo nastoupilo dobrou cestu. Dělá všechny kroky, aby stanovené body byly splněny, ale chtělo by to rychleji. Je potřeba, aby zemědělci ty peníze dostali hned," dodala mluvčí agrární komory Večeřová.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info