Šéfporadce ministra Petr Kalaš vystoupil na fóru pro Podunají v německém Ulmu

Zástupci MŽP se zúčastnili v delegaci ČR vedené Úřadem vlády 4. výročního fóra Strategie EU pro Podunají [1] v německém Ulmu. Během kulatého stolu k tématu Podpora udržitelné energetiky vystoupil Petr Kalaš, šéfporadce ministra životního prostředí, který prezentoval synergie dvou předsednictví, jež bude v roce 2016 ČR vykonávat, tedy Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (ICPDR) a Karpatské úmluvy. Jednou z doposud málo diskutovaných oblastí je například odolnost krajiny vůči dlouhodobému suchu.

Petr Kalaš se také zúčastnil spolu s evropským komisařem pro digitální ekonomiku a společnost Güntherem Oettingerem panelové diskuse na téma inovace. Prezentovány zde byly úspěšné projekty aplikující nové vědecké postupy v oblasti energetiky, životního prostředí či dopravy. „Předsednictví v Mezinárodní komisi pro ochranu Dunaje (ICPDR), které převezme od Chorvatska Česká republika v roce 2016, bude aktivní zejména v oblasti implementace Mezinárodního plánu povodí Dunaje, Mezinárodního plánu pro zvládání povodňových rizik v povodí Dunaje a podpory stávající spolupráce mezi jednotlivými státy v Podunají,“ prozradil šéfporadce ministra životního prostředí Petr Kalaš.

Pravidelné setkání více než tisíce účastníků ze všech čtrnácti podunajských zemí, včetně významných zástupců EU, bylo příležitostí k bilancování dosavadních úspěchů Strategie EU pro Podunají. Napříč diskusními skupinami zaznělo výrazné ocenění aktivit ČR v rámci podunajského prostoru. Součástí programu výročního fóra bylo i přijetí vizí pro další období.

Přijaté společné prohlášení je k dispozici na tomto odkazu.

Poznámky:

[1] Tzv. Podunajská strategie vznikla jako druhá makroregionální strategie EU po Strategii pro region Baltského moře. Tyto strategie jsou stále relativně novým konceptem regionální spolupráce. Od července 2011, kdy se oficiálně rozběhla další fáze Podunajské strategie, se ČR aktivně podílí na její implementaci. Spolu s Maďarskem ČR (Ministerstvo průmyslu a obchodu) koordinuje prioritní oblast „Podpora udržitelné energetiky“. Současně se však ČR zapojovala i do ostatních oblastí Strategie. Podunajská strategie je ve všech oblastech otevřená těm, kteří se chtějí podílet na rozvoji celého regionu a podpoří spolupráci v jeho rámci.

  • Kontakt pro média:
  • Jana Taušová
  • zástupkyně tiskové mluvčí MŽP
  • Tel.: +420 739 242 379
  • E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info