Mery má být vínem pro třetí tisíciletí

Na vinicích Šlechtitelské stanice v Polešovicích ve středu sklízeli novou odrůdu révy vinné. Jmenuje se Mery. Po šesti letech pokusů byla na konci září pod číslem 75 zapsaná do Státní odrůdové knihy. Její šlechtění začalo už v roce 1994 a autoři ji označují jako víno pro třetí tisíciletí.

Šestnáct hektarů vinic a na nich šedesát tisíc vinných hlav. Tak vypadá vinice šlechtitele Zdeňka Habrovanského. Pěstuje na ní tři stovky různých odrůd, klonů, pokusů a kombinací novošlechtění.

Nejnovější hvězda jménem Mery se právě dočkala sklizně. Její historie se začala psát v polešovickém skleníku, kde před 21 lety vysadili šlechtitelé Zdeněk Habrovanský a Alois Tománek její první semenáčky. „Jako matku jsme použili jednu maďarskou odrůdu a na ni jsme nakřížili náš Muškát moravský. A výsledek byla Mery,“ řekl Habrovanský.

Nová odrůda je odolná vůči chorobám a má pevnou slupku, kterou nepřekoná hmyz – to po matce. Vzhled, aroma a slibnou budoucnost má zase po otci. Právě Muškát moravský je zatím největším úspěchem polešovických šlechtitelů. „Každá nová odrůda to má těžké. Muškát v moravský měl v roce 1987 výměru nula, dnes zabírá čtyři sta hektarů. Kéž by toto bylo pravda také u Mery,“ přeje si Habrovanský.

Už samo šlechtění vína je běh na dlouhou trať. Teď si nová Mery bude hledat svou cestu na vinice a ke konzumentům. Opodál už přitom na polešovické šlechtitelské vinici rostou další možní adepti na zápis do Státní odrůdové knihy.

Svatý Martin již brzy přijede i s mladým vínem

Vinaři obecně o letošní úrodě mluví pochvalně. Podle odhadů bude až o polovinu vyšší než před rokem. Zatímco pěstitelům brambor, ovoce nebo zeleniny se kvůli suchému počasí tolik nedařilo, vinaři mohou spíš slavit.

Za nedlouho už vstoupí na trh první letošní mladá vína. Svatomartinskou značku nakonec může letos užívat 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Letošní zájem vinařů předčil předchozí ročníky. „Ceny by se neměly dramatickým způsobem měnit,“ dodal prezident Vinařské unie David Šťastný.

Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu letos půjde se svatomartinským cejchem na trh až 2,3 milionu vín, nejvíce za desetiletou historii. „Před těmi deseti lety, kdy jsme začínali, tak jsme netušili, že svatomartinskému se dostane takového věhlasu a bude dominující na našem trhu,“ zmínil Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Letošní ročník je podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce velmi kvalitní. „Dokladem je procento úspěšných vín. Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým 80 procentům přihlášených, letos to bylo 83 procent. Vinařů, vzorků i lahví vín tak letos bude historicky nejvíce,“ uvedl Machovec.

„Je to tradiční vinařský svátek. Že je k tomu připojen i marketing, je věc dnešní doby – ke všemu, co je úspěšné, obchodníci připojí marketing.“

David Šťastný prezident Vinařské unie

Letošní horké léto, které skončilo nakonec pro vinnou révu zachraňujícím deštěm, vtisklo do letošních hroznů podle odborníků výjimečné hodnoty cukru. Podle vinařů počasí nejvíce přálo červeným vínům, která dozrávají později a letos slibují zákazníkům mimořádné vzorky. Nejvíce každopádně budou ve vzorcích svatomartinských vín zastoupená bílá vína, jichž bude 167. Odrůda Müller Thurgau bude k mání v 97 různých vzorcích, Muškát moravský ve 44.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info