Dovoz vajec vzrostl v říjnu o čtvrtinu, drůbežáři si stěžují

Dovoz vajec do Česka v říjnu meziměsíčně vzrostl skoro o čtvrtinu na 44,5 milionu kusů. V září jich dovozci přivezli 34 milionů. Vyplývá to z aktuálních dat Státní veterinární správy. Nejčastěji se do ČR dováží vejce z Polska, Slovenska a Německa.

Podle drůbežářů jsou hlavním důvodem nízké dumpingové ceny, které podrážejí české výrobce. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stálo v říjnu vejce v průměru 2,90 Kč, zatímco před rokem 3,20 koruny.

„Pokus se spotřebitelé rozhodnou, že budou podporovat české producenty, měli by si podle kódu na skořápce zkontrolovat, zda si doopravdy kupují česká vejce," řekla dnes předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Značení vajec

Podle ní se často i v obchodních řetězcích stává, že krabička vajec je označená jako česká, uvnitř jsou však vejce z Polska i s polským kódem. Takto označená vejce prý nalezla například v Tescu. Podle mluvčího tohoto řetězce Václava Koukolíčka je však taková situace v pořádku, na krabičce podle něj musí být číslo balírny či třídírny, kde byla vejce zabalena.

„Značení našich vajec je v souladu se zákonnými požadavky a nedochází ke klamání zákazníků," uvedl Koukolíček, podle kterého má řetězec mezi dodavateli i řadu českých producentů. „Nepřísluší nám ale komentovat jejich ceny," dodal.

První číslo na vejci označuje, o jakou metodu způsobu chovu drůbeže jde, dále je na něm písmeny označení země původu a pak registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Podle Dlouhé má ale unie i indicie, že se do ČR dostávají vejce, které se označí až na našem území. „Je třeba, aby si spotřebitel uvědomil, čí ekonomiku bude podporovat. Zda českých zemědělců, nebo zahraničních států a obchodních řetězců, které stále zvýhodňují maržemi dovezená masa a vejce," dodala Dlouhá.

Do ČR se v říjnu většinou dovezla vejce z Polska (65 procent), dále pak ze Slovenska (15 procent) a z Německa.

Dovoz vajec do ČR (mil.ks):

Leden19,9
Únor24,9
Březen38,7
Duben19
Květen39,2
Červen29,9
Červenec30,6
Srpen29,1
Září34,1
Říjen44,5

Zdroj: Informace SVS pro komodirní radu pro vejce a drůbež

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info