Někteří farmáři v Pardubickém kraji omezují chovy krav

Řada zemědělských podniků v Pardubickém kraji bude muset vzhledem k nízkým cenám mléka a nedostatku krmiva snižovat stavy dojných krav. Družstva vykazují velké ztráty. ČTK to řekla ředitelka krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

"Signály o snížení stavu jsou skoro z každého podniku. Ztráty za snížení výkupních cen mléka jsou meziročně milionové," uvedla Rektorisová.

Firma Agro Liboměřice z Mladoňovic na Chrudimsku již letos snížila stavy dojných krav zhruba o tři desítky, aktuálně chová asi 830 krav. Další vývoj nepředjímá. Za devět měsíců podnik meziročně vykazuje šestimilionový propad v tržbách za mléko.

"Kdo zruší chov, nemůže se k tomu jen tak vrátit, to není výroba hřebíků, je to delší biologický cyklus," podotkl předseda představenstva František Paulus.

Zemědělské družstvo Stolany na Chrudimsku loni mělo denní tržby za mléko téměř 28.000 korun, letos dostává zhruba 21.500 korun denně, uvedl předseda představenstva František Mikan.

Ruské embargo na evropské potraviny zvýšilo dovozy másla či mléka do České republiky. Ceny mléka mimo jiné proto meziročně klesly o více než pětinu a pohybují se okolo sedmi korun za litr. Naopak spotřebitelská cena se snížila minimálně. "Je patrné, že rozdíl zůstává za drábky obchodníků," dodala Rektorisová.

Úroda krmných obilovin a kukuřice byla letos kvůli suchu špatná. Řada podniků nemá dostatek krmiva a musí jej dokupovat. Agro Liboměřice má meziročně o třetinu méně krmiva. Navíc je méně kvalitní, což se v budoucnu může odrazit na jakosti mléka.

"Kvalita krmiv z posledních sečí je horší, z hlediska výživy krav to není dobré. Naštěstí nám pomohly dva zemědělské podniky, koupili jsme kukuřici na siláž," řekl Mikan.

"Sezona nebyla ideální, je to špatné. My navíc máme bioplynku, je to betonová kráva, kterou také musíme nakrmit. Vymýšlíme úsporná opatření, pojede na tři motory, místo čtyř," řekl místopředseda Zemědělského družstva Sloupnice Ladislav Chleboun.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info