Mondelez přestěhuje výrobu sušenek z Portugalska do Opavy

Společnost Mondelez International mezi jejíž značky patří Cadbury, Cadbury Dairy Milk, Milka, Jacobs, Lu, Nabisco, Oreo, Tang či Trident, přesune výrobu sušenek z Portugalska do Opavy. Důvodem je malá vytíženost portugalské pobočky.

Americký výrobce sušenek společnost Mondelez přestěhuje do Opavy výrobu sušenek z Portugalska. „Do Opavy se chystáme přesunout výrobu celosvětově známých sušenek belVita," sdělil serveru E15.cz mluvčí Lukáš Hora.

Důvodem uzavření továrny v Portugalsku je podle E15.cz její malá vytíženost. Závod podle zahraničních médií funguje pouze na 35 procent své kapacity. O práci v končícím podniku přijde stovka zaměstnanců, neblahé dopady však pocítí také někteří portugalští dodavatelé.

Naopak v areálu opavského závodu, známého pod názvem Opavia, začal již loni Mondelez stavět novou halu za dvě miliardy korun. Podle Hory jde o největší investici koncernu za poslední roky v Evropě. Mezinárodní potravinářská společnost místo pro novou halu hledala na více místech.

Společnost údajně procházela nabídky z celé Evropy, nakonec ale zvítězila Opavia, která je podle firmy nejefektivnější v Evropě. Podnik díky investici víc než zdvojnásobí svoji kapacitu a nabere 200 nových lidí, přičemž před rozšířením měl 670 zaměstnanců a denně produkoval dva miliony balení sušenek.

Společnost Mondelez International je bývalou divizí sušenek, cukrovinek a pochutin firmy Kraft Food. Loňské tržby firmy činily 34,2 miliardy USD (840 miliard korun).

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info