Divoká klisna z Milovic byla v kritickém stavu po krmení pečivem

Jedna klisna ze stáda divokých koní v Milovicích byla v kritickém stavu kvůli těžké kolice. Příčinou zřejmě bylo, že ji návštěvníci krmili pečivem. Ohroženo bylo i hříbě, které je na klisně závislé. Nyní je už klisna stabilizovaná a dnes se s hříbětem vrátí do Milovic, kde je odborníci budou nadále sledovat, řekl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.

Klisna musela být ošetřena na místě veterinářem a v sobotu večer byla i s hříbětem, kterému je teprve 17 dní, převezena na specializovanou veterinární kliniku. Podle lékařů by pravděpodobně na pastvině nepřežila noc. "Vypadá to, že její stav už je stabilizovaný," řekl dnes Dostál.

U domácích koní by se podle něj ještě prováděla další vyšetření, divoká klisna se ale dnes vrátí do přírody. "Pro tuto kobylku je to obrovský stres, že je v cizím prostředí a bez stáda," uvedl Dostál. Podle něj navíc na klinice hříběti hrozilo nakažení infekcemi a také by si mohlo snadno zvyknout na vyhřívaný prostor, a návrat do přírody by pak těžce snášelo. Při delším pobytu mimo stádo by mohlo hříběti hrozit i nebezpečí od hřebce, který by již mládě nemusel přijmout. Hříbě se narodilo v říjnu jako po staletích první divoký kůň narozený v české přírodě.

Problémy klisně pravděpodobně způsobilo, když ji nezodpovědní návštěvníci bývalého vojenského prostoru, kam bylo stádo přivezeno v lednu z Anglie, přikrmovali pečivem. Zažívání divokých koní je totiž výrazně zranitelnější než u koní domácích. Návštěvníky přitom před krmením koní pečivem varují tabulky. Ochranáři nyní chtějí k výběhu umístit další cedulky, tentokrát i s fotografiemi, které by měly návštěvníky od krmení divokých koní odradit.

Návrat divokých koní je součástí projektu zaměřeného na záchranu fauny a flóry. V Milovicích začalo krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem 90. let odešla sovětská armáda.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info