Hřibovité houby mohou být toxické, varují mykologové
10.11.2015 | Denik.cz
Přestože houbařská sezóna, která letos houbařům příliš nepřála, končí, stále ještě mohou lidé v lesích nacházet spoustu druhů jedlých hub.
A právě před sběrem hlavně hřibovitých hub v tomto období varují zkušení mykologové.„Ojediněle se ještě v lesích dají najít i hřibovité houby, ale musím varovat před jejich sběrem," řekl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Některé, hlavně na okrajích lesa a cestách, jsou několikrát přemrzlé. Opětovným přemrznutím v nich vznikají zdraví škodlivé látky," uvedl Pošmura. V takových houbách vznikají toxické látky, dochází ke kvašení cukrů, rozkladu bílkovin, a houba se tak stává zdravotně závadnou.
A jak ne tak zkušení houbaři poznají, že je houba přemrzlá? Houby jsou celkově zavadlé, barvy jsou vybledlé a okraje nahnilé. Konzumace takových hub může způsobit lehčí otravu, především pak zažívací potíže.Houbaři ale zoufat nemusí, v lesích toho ještě roste dost. „Zkušenější houbaři se radují z podzimních hub a nacházejí čirůvku dvoubarvou, havelku, strmělku, mlženku," přiblížil Jiří Pošmura s tím, že lze najít i hlívu ústřičnou, které také mrazíky neuškodí. „V lese, kde je tepleji, se dají nalézt ojediněle i kotrče, což je velmi oblíbená houba."
Ne všude v republice ale mají houbaři takové štěstí jako na západě Čech. „Sucha se na houbařské sezóně výrazně podepsala a jsou místa v republice, kde se do dnešního dne podhoubí nevzpamatovalo a houby zkrátka nerostou. My na západě jsme měli poněkud štěstí na vyšší vlhkost a to prospělo k obnově zaschlého podhoubí," dodal mykolog Jiří Pošmura.
Autor: Jana Bežáková
Další články v kategorii
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)
- Výzkum stromu mongongo v Zambii podporuje příjem tamních domácností i udržitelné hospodaření v krajině (10.05.2024)
- Japonsko přidá plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb (10.05.2024)
- Drůbežářská unie: Až 80 pct drůbežího masa prodají řetězce za podnákladové ceny (10.05.2024)