KVL: Veterinární lékař nesmí být závislý!

Komora veterinárních lékařů je připomínkovým místem při tvorbě veterinární legislativy. Na Sněmu KVL, který se konal nyní, 7. 11. v Mikulově, členové Komory řekli výrazné NE možnosti zaměstnávání veterinárních lékařů laickými osobami.

Účastníci Sněmu zavázali Představenstvo Komory deklarovat nezávislost veterinárního lékaře, což také znamená neumožnit zaměstnávání veterinárních lékařů zemědělskými subjekty či společnostmi. Ztráta klinické nezávislosti jde ruku v ruce s obavou o bezpečnost spotřebitelů, s obavou o welfare zvířat a životní prostředí. Být zaměstnancem takového subjektu by totiž přímo ohrožovalo klinickou nezávislost veterináře.

Podle Karla Daniela, prezidenta KVL, Sněm říká: „Veterinární lékař nesmí vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost v pracovním nebo obdobném poměru s výjimkou pracovního poměru u jiného veterinárního lékaře.“

A co vlastně je ta „klinická nezávislost“? Je to možnost léčit a popřípadě preventivně ošetřovat zvířata jen s ohledem na jejich zdravotní stav tou nejúčinnější a nejefektivnější metodou podle odbornosti nezávislého veterinárního lékaře.

Závislost vede k upřednostnění peněz před ohledem na zdraví a welfare zvířat.

  • Josef Duben
  • PR KVL ČR

Kontakt pro mediální vyjádření:

 

 

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info