Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 11. 2015

Česká republika selhává v ochraně zdraví svých obyvatel před toxickými účinky chemických látek

Dle zprávy vlády ČR je nadlimitně kontaminováno chemickými látkami již 83,8 % našich povrchových i spodních vod, Světová zdravotnická organizace letos zveřejnila studie prokazující karcinogenní účinky běžně užívaných přípravků na ochranu rostlin a Evropská unie již v roce 2009 přijala směrnici pro dosažení udržitelného užívání těchto látek.

Zájem o husy roste. V Byňově zvětšili chovné hejno

Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57.000. Asi 52.000 z nich zamířilo k chovatelům v ČR, Rakousku a Německu. Nejlepší doplnili do chovného hejna, které má teď více než 5500 hus a houserů. ČTK to dnes řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Ceny zemědělských komodit na plodinové burze se stabilizují

Ceny zemědělských komodit na Plodinové burze Brno se postupně stabilizují a za poslední dva týdny jen mírně kolísaly. O více než tři procenta zdražila po posledním propadu kukuřice, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno.

Iniciativa: Výrobky programu Mléko do škol mají příliš cukru

Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají ke školákům prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování, sdělila Adéla Flejšarová z iniciativy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info