SOCR: Podnikání v zemědělství je ziskovější než maloobchod

Ziskovost českých podnikatelů v zemědělství či lesnictví je v průměru vyšší než v maloobchodu. Na prodeji zboží konečným spotřebitelům také vydělávají čeští obchodníci méně než jejich konkurenti na Slovensku. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) zpracovala z dat Eurostatu společnost Deloitte.

Podle Potravinářské komory ČR se však do statistiky nezapočítávají bonusy, které řetězce účtují svým dodavatelům, jako je například regálné. "Ve skutečnosti tak vydělávají řetězce víc," myslí si komora. Ministerstvo zemědělství analýzu k dispozici nemá, nechce se k ní proto vyjádřit.

Zisková přirážka v české maloobchodu dosahuje 21,3 procenta, zatímco v sektoru zemědělství, lesnictví a rybolovu je 32,3 procenta, uvedl SOCR. Na Slovensku je tento ukazatel 34,8 procenta a průměr EU je 26,6 procenta. Čistá zisková přirážka je definována jako podíl čistého provozního přebytku a rozdílu hodnoty produkce a čistého provozního přebytku.

Podle Potravinářské komory ČR je ale ve skutečnosti u obchodníků vyšší. "Zisková přirážka ve výši 21,3 procenta je známá, ale chybí k ní zadní marže v průměrné výši přibližně 40 procent, takže není 21 procent ale 61 procent," řekla mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Navíc podle ní nelze měřit ziskovost v sektoru zemědělství, protože je tvořená dotacemi. Zadní marže jsou podle ní takové praktiky jako vracení neprodaného zboží zpět dodavateli nebo zalistovací poplatky.

"Skutečná ziskovost by musela být o ně očištěna a pak se ze zisku dostaneme do ztráty," dodala mluvčí. Český statistický úřad podle ní přiznává, že nedokáže bonusy a tzv. zadní marže pro dodavatele měřit. "U Eurostatu to bude zcela nepochybně to samé," uvedla.

"Vzhledem k tomu, že analýzu, kterou pro Svaz obchodu a cestovního ruchu zpracovala z dat Eurostatu společnost Deloitte, nemáme k dispozici, nemůžeme se k ní vyjádřit," řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Vytvořením analýzy ziskovosti svaz reagoval také na vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který chce v příštích letech dosáhnout primární soběstačnosti ČR například v produkci masa nebo mléka. Svaz také ministra vyzval, aby inicioval oficiální sběr údajů, které by umožňovaly přesně popsat situaci v komoditních řetězcích, v nichž by se měla Česká republika v příštích letech stát soběstačná.

Výsledkem by podle svazu měla být změna dosavadního systému tak, aby umožňoval rozhodovat o přidělování mnoha miliardových dotací nebo o regulaci na základě relevantních dat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info