Nalijte si sklenku čistého Svatomartinského! V roce 2015 je dostupné také v bio

Seznam Svatomartinských vín letos obsahuje také certifikovaná biovína.  Hrozny, ze kterých byla vyrobena, rostly v oblasti, kde se réva pěstuje již devět set let. Kdo by ovšem tipoval Moravu, pletl by se.  Svatomartinská biovína se totiž „narodila“ v Kutné Hoře.

„Jedná se o první vína z ročníku 2015, rok 2015 byl pro vinaře velice příznivý, díky teplému počasí a včasnému příchodu vláhy, hrozny vyzrály do vysoké kvality a můžeme čekat dobrý ročník a já doufám, že to Svatomartinská vína spotřebitelům potvrdí,“ říká vinař Lukáš Rudolfský. Ve vinných sklepích v klášteře svaté Voršily letos vyrobili tři druhy Svatomartinského vína. Pro Müller Thurgau zrály hrozny na vinici U všech svatých. Z vinice Nad kapličkou pak pochází hrozny pro Svatovavřinecké a Svatovavřinecké rosé. Vína jsou to ovocná, svěží a skvěle se hodí ke gastronomickým specialitám.

Všechna vína z Vinných sklepů v Kutné Hoře, člena PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, mají certifikaci BIO a jako vůbec jediné vinařství v ČR má certifikaci DEMETER. Pracovní operace na vinicích se provádí v závislosti na fázích měsíce, k ošetření jsou používány biodynamické preparáty a extrakty z bylin. Biovíno je tedy opravdu čisté, bez zbytků chemických postřiků, a se sníženým obsahem síry.

Na seznamu Svatomartinských vín ročníku 2015 je 369 položek od 113 českých a moravských vinařů. Pouze tři vína z Kutné Hory jsou biodynamická, a s certifikátem pro produkt ekologického zemědělství. 

Poznámky:

Biovíno je víno vyrobené dle zásad ekologického zemědělství, které je kontrolované zákonem 242/2000 Sb. a Nařízením Rady EHS č. 2092/91.

Obsah SO2

Méně než 2 g/l zbytkového cukru

mg/l SO2

červená

100

bílá, růžová

150

Více než 2 g/l ale méně než 5 g/l

 

červená

120

bílá, růžová

170

Více než 5 g/l

 

pozdní sběr

270

výběr z hroznů

320

ledové, slámové, výběr z hroznů, výběr z cibéb

370

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Komentáře poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info