Úspěch rodinné farmy tkví v udržitelném následnictví

Asociace soukromého zemědělství se již dlouhou dobu věnuje následnictví u rodinných farem, a proto se zapojila do mezinárodního projektu „Úspěch farmy: školení zemědělců pro udržitelný proces následnictví“ v rámci vzdělávacího programu EU ERASMUS+. Jeho hlavní náplní je spolupráce na inovacích a výměna osvědčených příkladů dobré praxe v procesu následnictví rodinných farem.  

Doba projektu, který vede Technická univerzita Mnichov, je stanovena na 2,5 roku. Mezi jeho hlavní cíle patří vytvoření flexibilního systému školení založeného na 30 příkladech dobré praxe, který bude dostupný mladým zemědělcům. Ti tak získají znalosti a informace, jak co nejlépe zvládnout proces následnictví ve své rodině. Pro zjednodušení přístupu budou k dispozici veškeré tréninkové materiály zdarma. Navíc systém pro vzdělávání bude online na internetu a otevřen nejrůznějším skupinám.  

Zahajovací schůze (Kick-off) v Reisingenu nedaleko německého Mnichova jsem se zúčastnila společně s projektovým manažerem Jakubem Škábou. Zástupci mnichovské technické univerzity, kteří nás hostili na první oficiální schůzce, pronesli úvodní slovo a poté jsme se všichni seznámili formou prezentace s jednotlivými partnery a situací následnictví rodinných farem v každém ze zúčastněných států.

Spolupráci jsme zahájili se sedmi evropskými partnery:

  • Technická univerzita Mnichov (Německo)

  • Poradenská firma Venkov a život (Německo)

  • Konzultační firma Projekty pro poradenství SL (Španělsko)

  • Profesní zemědělská organizace GOAG-JAÉN (Španělsko)

  • Asociace Zemědělství je život (Itálie)

  • Biotechnické centrum Naklo (Slovinsko)

  • CEJA - Evropská rada mladých farmářů (Belgie)

Rádi bychom pro tento projekt získali konkrétní příklady životaschopných generačních výměn na rodinných farmách v rámci České republiky. Prosíme proto zájemce o zapojení se do něj formou rozhovoru, aby mě kontaktovali (tel. 776 309 504, e-mail: kamila.lohrova@asz.cz). 

Kamila Lohrová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info